Какво означава Wi Fi? Само 5% от хората знаят това

101170
Какво означава Wi Fi? Само 5% от хората знаят това
Снимка: iStock/Guliver

Не можем да си представим живота без технологиите, света, побран в телефона в джоба ни, свободата, която ни дават мобилните технологии, възможността да работим, откриваме информация, споделяме, забавляваме се и да останем заедно и свързани, дори да ни делят континенти разстояние, която ни предоставя Интернет. Ето защо съвсем не ни учудва, че едно от основните неща, които ни интересуват, наемайки хотел или къща за гости, както и сядайки в заведение или посещавайки обществена сграда, е има ли Wi Fi и каква е паролата за него. Използваме думата толкова често, че се е превърнала в неразделна част от речника ни, но знаем ли какво всъщност означава? Вашето предположение, което току-що направихте, е най-вероятно погрешно. 95% от запитаните не отговориха правилно на въпроса какво означа Wi Fi. Не само ще ви помогнем да бъдете част от скромните 5% от хората, имащи някаква представа какво означава Wi Fi, но и ще ви разкажем любопитната история на израза.

Техник от български телеком каза как двойно да усилим Wi-Fi сигнала си вкъщи

Какво означава Wi Fi?

Не, Wi Fi не означава Wireless Fidelity или Wireless нещо си, както почти всички предполагат. Името е по-скоро плод на откровен маркетингов трик и е избрано, защото е счетено, че звучи интересно, продаваемо и лесно, а не защото е свързано с предназначението на самото Wi Fi. Изненадахме ви, нали? Какво означава Wi-Fi тогава? Всъщност нищо. Не означава нищо. Просто благозвучно съчетание. А фактът, че можем да намерим подходящи две думи, описващи предназначението на Wi-Fi като Wireless Fidelity е чисто съвпадение. Така сочат в MIC, където цитират интервю от 2005 г. на Boing Boing.

Стана ясно кога излиза новото поколение Wi-Fi 7

История и произход на израза Wi-Fi 

Обзалагаме се, че сега ви е още по-любопитна историята на израза, разбирайки че реално не означава нищо. Как, кога и кой е решил да се нарича така, щом тези четири букви нямат своето значение и не са нечие съкращение? Оказва се, че името е маркетингов трик и е договорено между група, известна днес като Wi-Fi Алианс, и някои маркетинг консултанти от агенцията Interbrand. Те променят начина, по които Wi-Fi се е наричало първоначално – IEEE 802.11b Direct Sequence. Твърде дълго, тромаво, трудно за прочитане и почти невъзможно за запомняне име, нали? За да променят това, търсят и откриват по-продаваемо име, което е по-лесно за запомняне и звучи благозвучно и приятно. Wi-Fi е избрано сред десетина предложения за име, като обаче то далеч не е съкратено от Wireless Fidelity, както масово се предполагало и продължава да се предполага. Едва ли обаче значението на името е толкова важно, по важно е самото съществуване на това Wi-Fi, което вероятно и в момента използваш, за да намериш отговора на въпроса какво означава Wi Fi в тази статия и да се запознаеш с шантавата история на името.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com