Какво означават кучешките лиги и трябва ли да се притеснявате?

16606
Какво означават кучешките лиги и трябва ли да се притеснявате?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Мокра, течаща лига е враг на почти всеки собственик на куче, но всъщност има причина зад навика на лигавене.

Кучетата имат дълъг списък или очарователни навици: когато се облягат на вас, преследват опашките си или ви следват навсякъде, но слюнката не е един от тях. Ако кучето ви постоянно оставя мокри петна от слюнка върху вашите мебели, килими или дрехи, вероятно сте се чудили: „Защо кучетата се лигавят?“ и „Какво причинява това малко странно поведение?“ Ако хората могат да държат слюнката си под контрол, не трябва ли кучетата да могат да правят същото?

Признаците за топлинен удар при вашето куче

Когато навън температурите са високи, не забравяйте, че домашните ви любимци са покрити с дебела козина, която не могат да свалят и се ...

Защо кучето ви се върти в кръг, преди да легне

Защо кучетата се лигавят?

Слюнката е просто слюнка и определено изходно количество е напълно нормално за кучета, точно както е за хората. Слюнката съдържа храносмилателни ензими, които помагат да се овлажнява храната, за да се улесни преглъщането и да се поддържа здравето на устната кухина и зъбите. Здравото куче често започва да се лигави повече в очакване на времето за хранене или лакомство или ако е развълнувано или тревожно. Други причини за слюноотделяне включват поглъщане на вещества, които дразнят лигавицата на устата, лекарства с неприятен вкус, определени токсини, зъбни заболявания, травма на слюнчените жлези, някои тумори, нарушения на преглъщането и подлежащи неврологични състояния.

Лигавенето показва ли някога здравословен проблем на вашето куче?

Хиперсаливацията или прекомерното слюноотделяне (известно като „птиализъм“) може абсолютно да бъде симптом на изненадващо разнообразни здравословни състояния, вариращи от разстройство на корема до неврологични заболявания до рак. При някои кучета с епилепсия, например, зяпането и слюноотделянето често са често пренебрегван признак за предстоящ припадък. Ако забележите, че кучето ви се лигави много повече от обикновено и в него има кръв, мирише лошо или има зеленикав оттенък, трябва да отидете на ветеринар, за да тества за медицинско състояние.

Не забравяйте да забележите средата, в която се намира вашето куче, когато започне прекомерното слюноотделяне. Понякога тяхната реакция може да бъде към нещо, което не е много животозастрашаващо. Например, слюноотделянето може просто да е признак на гадене, причинено от дискомфорт при движение (возене в кола например). Така че, ако кучето ви накисва седалките ви за кола по време на пътуването ви, това може да е причината. Но причиненото от гадене слюноотделяне може също да показва нещо по-сериозно, като разстройство на корема, причинено от инфекция или запушване. Така че, ако смятате, че кучето ви може да се е забъркало в нещо, което не е трябвало, докато е играло навън и забележите прекомерно слюноотделяне, най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Защо кучето ви лае срещу прахосмукачката? Ето как да спре

Чудили ли сте се защо кучето ви веднага започва да лае, когато включите прахосмукачката? Всъщност има няколко конкретни причини за това...

Други симптоми, които трябва да наблюдавате в допълнение към прекомерното слюноотделяне, което показва, че нещо не е наред с вашето куче, са подуване около гърлото или вътре в устата, необичайно поведение, неврологични промени, загуба на апетит, повръщане или признаци на неразположение.

Не пропускайте ТЕЗИ симптоми, които могат да застрашат котката ви

Има ли определени породи, които се лигавят повече от други?

Да, има определени породи, които се лигавят повече от други. Ако притежавате мастиф, санбернар, немски дог или нюфаундленд, знаете, че това е истина. Не че те всъщност отделят слюнка повече от другите кучета, а голямата им хлабава форма на устните затруднява ограничаването на естественото им производство на слюнка и при някои породи разхлабената тъкан може да действа като фуния за слюнка.

Има ли нещо, което можете да направите, за да накарате кучето си да се лигави по-малко?

Нормално е кучетата да се лигавят, така че не можете да направите нищо, за да ги накарате да се лигавят по-малко (освен ако не страдат от медицински проблем), но има неща, които можете да направите, за да контролирате бъркотията, която създава лигите. Банданите и кърпичките за врата са не само модно изявление, но могат да служат като предпазен лигавник, особено за големите лигавещи се породи като мастифите. Някои купи за вода и храна имат специално проектирани ръбове, за да ограничат количеството пръскане и разливане и последваща слуз, но е малко вероятно те да окажат огромно влияние върху цялостната ситуация на слюноотделяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com