Какво представлява фрукторианството и дали е полезно или вредно?

1749
Какво представлява фрукторианството и дали е полезно или вредно?
Снимка: iStock/Guliver

Фрукторианство се нарича метод на хранене, когато храната се състои само от сурови плодове, зеленчуци и плодове. В дневното меню не може да се включват други продукти.

Плодовете и зеленчуците, които не са обработени по термичен начин (не са готвени на огън или на котлон), съдържат много витамини и хранителни вещества. С обичайната храна в организма на човек попадат до 70% от всички токсини и замърсители – но, ако се ядат сурови зеленчуци и плодове, това може да се избегне.

Каква е причината за изключване на животинските белтъчини от менюто? Според фрукторианците, именно белтъчините ускоряват процесите на разлагане в тънките черва и повишават натоварването на имунитета и на черния дроб.

Фрукторианството спомага за бързо, сериозно отслабване и подмладяване на цялото тяло. Благодарение на този метод за хранене човек лесно отказва тютюнопушенето и алкохола - така се прояснява човешкото съзнание, а разумът и психиката придобиват спокойствие и равновесие.

Обаче, за съжаление, във фрукторианския начин на хранене се наблюдават и някои минуси. Пълният отказ от месни продукти и други животински белтъчини може да доведе до значителни вреди за организма, тъй като храненето задължително и непременно трябва да бъдат балансирано. В менюто обезателно трябва да бъдат въведени продукти, които съдържат необходимите витамини, минерали и аминокиселини. По принцип, някои поддръжници на суровоядството често премълчават здравословните проблеми и усложнения, които възникват в резултат от липсата на необходимите хранителни вещества. Жертви на неправилно балансираното хранене твърде често стават млади момичета, увлечени да подражават на различни манекенки от лъскавите списания – но поради липсата на белтъчини се получават сериозни хормонални неразположения, които впоследствие изискват пълноценно и продължително лечение. Ето защо, ако някой желае да пробва фрукторианството, но при това не иска да получи нездравословни усложнения, тогава е по-добре да използва този метод периодично – след което да се върне към обичайния си начин на хранене.

Ако все пак човек е решил да премине напълно към фрукториански метод на хранене, не бива да го прави рязко и изведнъж – а да го извърши постепенно. Преходният период следва да продължи приблизително половин година, за да се даде време на организма да се адаптира и да свикне с новия начин на хранене. На първо място трябва да изключи месото от менюто си, след това да се откаже от мляко, сол и захар - и най-накрая да откаже хляба. Между другото, за възрастните хора това е много по-лесно, тъй като те се нуждаят от по-малко белтъчини, отколкото в ранна възраст.

Важното е отношението към фрукторианството да не бъде, сякаш това е обикновена диета. То е не толкова начин на хранене – а по-скоро друг възглед за живота, света и хората, с които човек общува. Необходимо е вътрешно да се приеме тази философия и едва след това ще дойдат желаните резултати. Който иска да води активен начин на живот, без възможни заболявания и нездравословни проблеми, си струва да обърне внимание на този метод на хранене.

ВНИМАНИЕ! Статията има информативен, а не препоръчителен характер. Съветвайте се с лекар!

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com