Какво задължително се прави на Тодоровден за късмет през цялата година?

28540
Какво задължително се прави на Тодоровден за късмет през цялата година?
Снимка: Facebook/Венцислав Венков

Тодоровден тази година отбелязваме на 4 март – първата събота след началото на Великденските пости. Празникът е християнски и в чест на светията, на когото е кръстен, като на този ден се почитат и конете и свързаните с тях хора – коняри, коневъдци, състезатели по конен спорт, поради което задължително се организират конни надбягвания – кушии –  на Тодоровден, наричан още Конски Великден. Характерни за празника са редица обреди и обичаи, някои от които съхранени като традиции от незапомнени времена, други странни или забавни, трети, свързани с трапезата и приготвяне на обредни ястия, а четвърти – църковни –освещаване на варено жито в храмовете. Какво се прави на Тодоровден в различни краища на страната за плодородие, здраве, късмет, плодовитост при кобилите и просто по стара традиция? Ще ви запознаем с най-популярните, най-разпространените, най-почитаните, най-странните, най-забавните и най-малко известните обреди и обичаи, свързани с празника.

Какво се прави на Тодоровден?

Няма да степенуваме традициите нито по популярност, нито по значение. Ще ви срещнем с тях донякъде с надежда да оставят корени и следи в паметта ви, донякъде с вяра, че ще изпълните поне един обичай, донякъде с усмивка, тъй като сред традициите има и наистина забавни за съвременните ни схващания.

1. Обредната пита

Празникът може да мине без богати трапези, без десетките обичаи, но не и без обредна пита. Тя се украсява с орехи или царевица, формата ѝ е характерна за празника в чест на конете – подкова или кон. От нея се раздава за здраве, за плодовитост на жените, поставя се и парче, намазано с мед, в яслата на конете.

Празнуваме Тодоровден!

2.  Цвиленето

Този обичаи е забавен, малко познат и е сред най-малко популярните отговори на въпроса какво се прави на Тодоровден. Свързан е с обредната пита, която в някои части от страната жените, докато раздават, цвилят и подскачат като кобили, за да са плодовити животните им и да се народят здрави кончета.

3. Кушиите

Вероятно най-популярната традиция, свързана с празника. Организират се конни надбягвания, като конят, който победи, печели вкусна храна и венец. Преди надбягванията, докато жените приготвят обредната трапеза от постни ястия, семена и пита, мъжете вчесват конете, украсяват ги и ги подготвят за кушиите.

4. Вареното жито

Тази традиция е свързана с легендата за Тодоровден и с църквата. Вари се жито, което следва да се освети в храма и да се раздаде за здраве и късмет.

Защо Тодоровден е познат като Конски Великден?

5. Странните обичаи на Садина

Садина е село в Поповско, съхранило странен обичай, изпълняван на празника. Обичаят е характерен именно там и непознат за други части от страната. Традиционно се пресъздава ритуала по предаване на конската опашка, известна като първото българско знаме на хан Аспарух, от най-стария коняр в Садина на най-малкото момче, което ще се състезава в конното надбягване. Вероятно обичаят е символ на приемственост и стремеж да се съхранят корените и младото поколение да не забрави традициите, свързани с празника.

6. Обичаите за плодовитост на жените

На Тодоровден, за да имат късмет младите семейства и да се сдобият със свидна рожба, се изпълняват и обреди, свързани с невести, които през последната година са минали под венчило. В някои краища младата булка облича най-празничната си премяна и на Тодоровден обикаля от дом на дом с малки питки, срещу които получава благословия за  деца.

7. Обреди за здравето на конете

За да са здрави конете и да имат късмет собствениците им с тях, на празника се раздава варена царевица. С нея се украсява и обредният хляб.

Какво още се прави на Тодоровден?

  • Жените измиват косите си с вода, в която е стояла слама от конете.
  • Приготвя се постна трапеза.
  • Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избранниците си.
  • В Родопите се изпълнява обичай, познат само там – бекане.
  • И разбира се – празнува се имен ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com