Какъв домашен любимец да изберем - котка или куче?

5291
Какъв домашен любимец да изберем - котка или куче?
Снимка: iStock

Преди да се отправите към приюта, за да осиновите домашен любимец, си струва да отделите време, за да си отговорите на няколко въпроса. Правилната подготовка може да гарантира, че ще направите най-добрия избор за себе си и бъдещия си домашен любимец.

1. Прекарвате ли много време далеч от дома?

Какъв е вашият типичен график? Цял ден ли работите? Пътувате ли често? Котка може да е по-подходяща, ако прекарвате много време далеч от дома. Кучетата са социални животни, които имат манталитет на глутницата. Следователно малките не се справят добре, когато са сами за дълги периоди. Те са склонни да жадуват за постоянно внимание.

Разбира се, дори на вашето ново коте не би му харесало да е само през цялото време. Но котките са по-независими и могат да се справят сами, ако заминавате извън града.

От обратната страна на тази ситуация, дори и да отсъствате често, местата, които посещавате, позволяват ли ви да доведете домашния си любимец? В зависимост от вашата работа, вашето кученце (ако е добре обучено) може все пак да ви придружава. Освен това много ресторанти приветстват кучетата да се хранят навън във вътрешните си дворове и ще намерите и много магазини, подходящи за кучета.

Какъв домашен любимец да изберем?

2. Какъв е вашият начин на живот?

Имате по-активен начин на живот и желаете космат спътник, който да ви придружава във вашите приключения? Ако изберете куче, ще имате партньор за бягане, спътник при пътуване и кучешки приятел за туризъм. Ще ви бъде трудно да убедите котката си да се присъедини към вас на бягане по пътека или на дълго пътуване.

Ако предпочитате малко по-сдържан начин на живот и предпочитате да не се занимавате с ежедневни разходки, котката може да бъде перфектна. Всичко опира до индивидуалния домашен любимец; може да намерите куче, което предпочита да бъде домашен любимец, или котка, която обича да ходи на каишка.

3. Какъв е вашият бюджет за нов домашен любимец?

Няма значение дали ще вземете куче или котка - домашният любимец струва пари. Трябва да купите храна, играчки, легла за домашни любимци, котешки апартаменти и всякакви други консумативи. Освен това ветеринарните сметки могат да се натрупат бързо. Котешката храна обикновено струва повече от кучешката. Грижата за кучетата обаче обикновено струва повече от котките.

Играчките за кучета обикновено са по-скъпи и трябва да похарчите повече за обучение, гледане на домашни любимци и настаняване. Например, ако заминете някъде през уикенда, ще трябва да платите на някого, който да гледа кучето ви. Но ако оставите котката си с достатъчно чиста тоалетна, прясна вода и храна, няма да имате проблеми.

Ако имате домашен любимец, който живее вътре, задължително прочетете това

4. Къде живеете?

Ако живеете в малък апартамент, котка или малко куче, което не изисква много пространство или упражнения, е идеално за вас. Но какво ще стане, ако сте на третия етаж на жилищния комплекс и не ви се слиза долу всеки път, когато кучето ви трябва да отиде до тоалетна? Тогава най-вероятно ви трябва котка.

Ако живеете в дом със заден двор, да имате куче става много по-лесно. Все пак едно куче може да се справи добре, ако живеете в малък апартамент, но винаги се отправяте да бягате, да ходите на поход, да карате колело и т.н. Всичко, от което се нуждаете, е здрава каишка и добро обучение и вашето куче може да ви придружава на много места. Затова вземете под внимание начина си на живот, когато избирате своя перфектен домашен любимец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com