Ким - тази загадъчна лечебна подправка

16309
Ким - тази загадъчна  лечебна подправка
Снимка: Slick / CC0

Голяма част от населението на нашата планета, особено в Африка и Азия, почита, боготвори и активно използва ким. Действително, многобройни изследвания на това интересно растение са доказали неговата ефикасност при лечението на голямо разнообразие от заболявания. То е от рода на морковите и магданоза – Сенникови. Има остър анасонов аромат и вкус, но все пак по-мек от този на кимиона, с който често го бъркат. Употребява се като подправка в напитки и някои специфични хлебни продукти.

1. Използването на масло от ким засилва образуването на костен мозък. Семената му са идеално средство за лечение и превенция за развитието на ракови тумори – това е потвърдено официално от учените в щата Южна Калифорния (САЩ).

Тази подправка е опасна – внимавайте с нея

Подправките правят ястията по-вкусни и уханни. Въпреки това не всички те са безопасни за здравето ни. Диетологът Елена Соломатина спод...

2. В книгата на средновековния лечител Авицена „Канон на лечителската наука“ се казва, че кимът улеснява активизирането на енергията, с което помага да се надвият изтощението и умората.

3. От 1959 г. насам са проведени над 200 изследвания в различни университети по света, резултатите от които са публикувани в реферати, доклади и отделни статии. Кимът стимулира тимусната жлеза (тимуса), която отговаря за имунната система, и така противодейства на всякакви заболявания и инфекции.

4. Историята на лечебните свойства на маслото от семена на ким се корени в дълбините на праисторията. Археолози са открили такива семена при неолитни и мезолитни разкопки, което показва използването им преди 8000 години.

5. В гробницата на египетския фараон Тутанкамон са открити странни бутилки с черно масло от ким. Древните египтяни знаели полезните свойства на маслото от неговите семена, но никой не може да каже точно как е било използвано в ежедневието.

Дафинов лист: Ползи и вреди

Дафиновият лист може не само да подобри вкуса на ястието. При правилна употреба подправката има лечебни свойства и може да облекчи мног...

6. Известно е също, че царицата на Египет Нефертити използвала масло от семена на ким при козметичните грижи за поддържане на кожата си.

7. В Стария Завет това растение се споменава заедно с пшеницата и ечемика, което показва важността и значението на кима в онази епоха. Също там се дават указания как да се полагат необходимите грижи при вършитба и да не се допуска при това използването на тежки земеделски оръдия, които могат да повредят ценните нежни семена. Факт е, че информацията в Свещеното писание винаги се потвърждава под формата на съвременни научни изследвания, потвърждаващи високата стойност и значимост на определени старинни продукти и технологии за човека. Такава е ситуацията и с кима, когато неочаквано след 1950-те години се разбрало, че той спомага за лечение на много сложни заболявания, като алергии, астма, дисбактериоза, диабет, хепатит В и С, туберкулоза и дори онкологични!

8. Гръцки лекари от І век сл Хр. също сочат лечебните свойства на това растение. Въобще, по принцип кимът заема голямо и важно място в древната и средновековната медицина, чиито основоположници са Хипократ, Гален, Авицена. Използвали го крайно активно за лечение при заболявания на черния дроб и храносмилателния тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...