Кое кафе е по-силно – дългото или късото? Изненада!

24157
Кое кафе е по-силно – дългото или късото? Изненада!
Снимка: iStock

Събуждането сутрин е по-леко с чаша ароматно кафе, нали? В късните следобедни часове съумявате да държите очите си отворени на работното място пак благодарение на кофеина, които ви съживява и ви дава сили да избутате края на работния ден. Кафето е не само ароматна напитка, любима по целия свят, но и култура, начин на живот, общуване с приятели „Да го обсъдим на по кафе“ и повод за романтични срещи „Ще излезнеш ли с мен на кафе“. Приложен върху кожата кофеинът я съживява, подмладява, ексфолира и изглажда целулита. Впрочем съживяващ е и ефектът му върху организма, а кафето, консумирано в нормални дози, е здравословно. Прекомерната употреба обаче може да доведе до неблагоприятни симптоми от страна на тялото ви и да събуди редица дремещи у вас заболявания. Ако сте прекалили с кафетата, не се учудвайте, че сърцето ви блъска в гърдите ви, пулсът е ускорен, ръцете, а и цялото ви тяло треперят, а нервната ви система е така опъната, че си представяте как замервате шефа си с папката, която ви връща за пореден път недоволен и с искане да преработите проекта. За вчера…

За да не прекалите с количеството, важно е не само колко като брой кафета поглъщате на ден, но и колко силни са те, какво количество кофеин съдържат и доставят на тялото ви. Много хора считат, че дългото кафе има по-малко кофеин, защото го усещат по-слабо, заради повечето вода. Дали обаче това наистина е така и кое кафе е по-силно – дългото или късото? Кое да изберете, ако се нуждаете от спешно разсънване, кое, ако вече сте изпили няколко чашки и поредното силно кафе ще ви направи нервни и сприхави?

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

От какво зависи силата на кафето?

За да си отговорите на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото, следва да знаете от какво зависи силата на кафето. Процентът на кофеин зависи от комбинацията от определени променливи, поредица от фактори, които влияят на целия процес – от засаждането през моментните условия на отглеждане и климата в конкретната година до приготвянето на чашата кафе. Силата на любимата ви ароматна напитка зависи и от бранда, сорта, обработките, на които е подложена културата в по-късните етапи, изпичането и дори размерът на смилане, който влияе върху извличането на веществата по време на преминаването на водата. Така кафето ви е по-слабо или по-силно. Разлика има и в зависимост от количеството вода, което сипвате при приготвянето на събуждащата чаша ароматна напитка. Но кое кафе е по-силно – дългото или късото и защо сте били заблудени до сега?

Кое кафе е най-полезно и кое най-вредно

Кое кафе е по-силно – дългото или късото?

Вероятно пиете цял живот кафе, но със сигурност ще останете изненадани, като ви кажем, че не знаете много за горещата течност и погрешно сте считали, че дългото кафе е по-слабо. В късото кафе има по-малко кофеин, отколкото в дългото кафе. Да, изненада! Това, че усещате дългото кафе по-слабо като вкус, ви дава погрешната представа, че то наистина има по-малко кофеин. Оказва се, че истината е тотално различна и правилният отговор на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото е късото. Ароматът и вкусът на късото са по-интензивни, но то е по-слабото кафе и ако сте прекалили с кофеина, ви препоръчваме да си поръчате късо кафе и да го пиете много бавно, а не дълго, както сте свикнали да правите в заблудата си до този момент.

В случай, че не можете да пиете кафето си чисто, а по някаква причина се налага – примерно сте на диета и не трябва да се докосвате до захарта и сметаната, то дългото кафе е вашето спасение. Вкусът му не е толкова горчив и интензивен и макар че съдържа повече кофеин, то е по-приемливо за небцето ви, ако не обичате горчивото кафе, но се налага да не добавяте нищо в чашата си. Както разбрахте обаче, внимавайте с броя кафета, ако изберете дългото, тъй като в него има повече кофеин на чаша, защото повече вода преминава през смелените зърна.

Тръгнахте да си направите кафе ли? Ние също.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com