Кога е най-добре да се ходи на море в Турция?

23380
Кога е най-добре да се ходи на море в Турция?
Снимка: iStock

Отпуската ви предстои съвсем скоро, а все още се колебаете кога и къде да релаксирате – по родното Черноморие или в Гърция, на разточителна екскурзия из Европа или до екзотична дестинация? А защо не съчетаете морето с пазар и разглеждане на забележителности? Турция ви предлага изключително обслужване и почивка, за които дълго ще разказвате, поради което не ни изненадва, че туризмът е сред секторите в страната, които се развиват най-динамично и бързо. Истанбул, Анталия, Бодрум, Мармарис са сред водещите туристически дестинации, но където и да отседнете, ще останете впечатлени от посрещането и обслужването. Остава само да разберете кога е най-добре да се ходи на море в Турция.

Броят на българските граждани, избрали Турция за своята лятна почивка, системно нараства, но основният поток от туристи до преди няколко години беше от Холандия, Германия, Израел и Великобритания. Веднъж посетил Турция обаче, нашенецът не спира да разказва за изключителното отношение към туристите и гостите в хотелите – като към вип особи, дълго чакани, желани и скъпи.

Топлото посрещне, уважението, „носенето на ръце“, както го определят българите, конкурентните цени, красивите кътчета, историческите забележителности и прекрасните условия за морска почивка отвеждат Турция до челната тройка на световния туризъм с 45 милиона чуждестранни туристи, посетили страната през изминалата 2022 година, което представлява 80-процентно увеличение в сравнение с предходната 2021, а приходите от туризъм са нараснали за същия период с повече от 53% - сочи официалната статистика. Дали увеличеният брой туристи влияе негативно на качеството на обслужване, с което е известна съседката ни, и кога е най-добре да се ходи на море в Турция разберете от статията.

6 неща, които да НЕ консумирате, ако сте на почивка в Турция

Кога е най-добре да се ходи на море в Турция – кога времето е идеално за релакс на брега?

Когато говорим за морска почивка, времето неотменно е водещ фактор при избор на месец за пътуването ни. Нито дъждовното време, нито адските жеги са добре дошли за приятно прекарване на плажа. Продължителността на сезона за морски приключения е малко по-дълъг от този в България, тъй като Турция е по-южна дестинация и като такава е по-топла страна. Сезонът започва още в края на месец май и приключва през октомври, а често и по-късно. Най-благоприятни като температури обаче – нито с хладна вода, нито с изпепеляващо горещи дни – са юни и септември.

Юли и август често поднасят температури, на които ние, българите, не сме свикнали. Българите предпочитат септември за почивката си в Турция, когато там се диша по-леко и е малко по-спокойно в сравнение с август. Ако обаче горещините изобщо не ви притесняват, когато и да отидете, ще бъдете обслужени еднакво добре и ще получите подобаващо внимание, без да е от значение дали сезонът е в самото си начало, в разгара, или в края си.

Ако целта на почивката ви е не само излежаване на плажа, а екскурзии в страната и разглеждане на максимално много забележителности, то отговорът на въпроса кога е най-добре да се ходи на море в Турция е месец май. Температурите са изключително приятни – до около 27 градуса, няма тълпи и навалица, което ще ви позволи за кратко време и без да чакате на дълги опашки, да разгледате повече места, хотелите предлагат басейни, които да заменят морската вода – все още хладна за повечето хора за плуване в средата на май. Другият подобен период е след края на активния сезон – октомври-ноември, когато все още може да се насладите на плаж, макар водата също да е хладна, да съберете тен на спокойствие и без тълпи от хора и да посетите всичко, което желаете, без да чакате.

Ако път предпочитате шума и навалците, да се слеете с хората, както и обичате морската вода да е топла като чай – то юли и август са вашите месеци за почивка в южната ни съседка.

Почивка в Турция? Да, но не за турци.

Кога е най-добре да се ходи на море в Турция от гледна точка на натовареност и активност на сезона?

Турците се славят с гостоприемството си и прекрасното обслужване. Не се учудвайте, ако ви сервират чай в магазина за дрехи например, ако ви събуят обувките и поставят краката ви в меки чехли за отмора още на входа на хотела и ако ви обслужат на пазара сякаш сте в луксозен МОЛ. Не е случаен ръстът на туристите в последните години, заслужен е и се дължи именно на неповторимото обслужване. Ще го получите и в активен сезон, и извън сезона, така че ако се чудите кога е най-добре да се ходи на море в Турция от гледна точка на натовареност и обслужване, отговорът е „винаги“. Количеството туристи не се отразява на качеството на обслужване – факт, от който има много да се учим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com