Кога се нуждаете от услугите на патентен адвокат?

756
Кога се нуждаете от услугите на патентен адвокат?
Снимка: iStock

Повечето хора не са наясно с това какво представлява патента и как могат да бъдат защитени правата на изобретателя върху даден продукт, който е плод на негов дългогодишен труд. Защитата от кражба, която е неизбежна в комерсиалния свят, в който живеем е повече от необходима, тъй като не е въпрос само на това да изобретите дадено съоръжение или изделие, а то да може да ви носи и някакви финансови облаги от това, че друг го прилага или използва. Патентния механизъм у нас като, че ли вече влезе в някаква нормативна уредба, която осигурява тази защита на хората, които имат някаква интелектуална собственост и искат да я защитят от неправомерни посегателства. В случая услугите на патентен адвокат биха били доста полезни от гледна точка на това, че можете да разчитате на компетентно представителство при наличие на различни казуси.

Първи стъпки

Консултацията с професионалист в материята е задължителна. Това ще ви даде яснота относно доста въпроси, които касаят:

-        Оценката на изобретението ви;

-        До колко уникален е продукта, който сте създали;

-        Действително ли се касае за новост, която изисква конкретния продукт да бъде патентован.

Имайте предвид, че защитата на уникалност не е просто конкретно волеизявление от страна на изобретателя. Реално има доста дълъг път, който следва да се измине, тъй като именно патентните адвокати са тези, чиято основна задача е да направят задълбочено проучване до колко е възможно да се защити интелектуалната собственост и дали вече няма налични съществуващи патенти за такъв тип изобретение.

Накратко първата стъпка е от най-важните и тя засяга целия процес по извършване на проучвателни мероприятия, които доказват, че изобретението ви е уникално и може да отговори на изискванията за патентоване.

Какво следва?

Разбира се, че изготвянето на пакет от документи, които да се представят в патентното ведомство е не по-маловажно от проучвателните мероприятия, които патентния адвокат извършва. Изключително важно е да знаете, че не всеки правен защитник има способността и уменията да ви представлява. Компетентността в случая е от ключова роля за това да може да бъде изготвена издържана по всички норми и показатели заявка за патент.

Това, което включва заявката са:

-        Технически анализ;

-        Качества на изобретението;

-        Доказване на уникалност;

-        Точно описание;

-        Ползи от внедряването на изобретението в дадена сфера и други.

Процедурите в патентното ведомство не са краткотрайни и леки. Затова не само е важно да се въоръжите с търпение, но и да имате компетентен патентен адвокат, който да движи процеса така, че да бъдат защитени правата ви като изобретател. Изискванията тук никак не са малко и често при непознаване на материята от страна на наетия адвокат автора на уникалния продукт се налага да претърпи няколко отказа и да загуби ценно време. Вижте повече информация и за ce маркировка

Роля на патентния адвокат

Защитата не се отнася само и единствено до тук изложените стъпки, а именно анализ както и подаването на документите за патентоване на конкретно изобретение. Имайте предвид, че съществената роля на специализирания адвокат се състои и в това да може да ви защитава и при нарушаване на патенти.

Потенциални нарушители винаги ще има и това някой да претендира за собственост върху вае интелектуално авторско право е неизбежно. Въпросът е в това адвоката да бъде достатъчно компетентен за да може да защити интересите ви като притежател на патента. Споровете от този сорт не са някаква новост. Те са обичайни предвид това, че самата интелектуална собственост, която сте защитили има съответния срок и в случай на пропуск от ваша страна може да се окаже, че друг е предявил иск за собственост.

Затова ролята на патентния адвокат се оказва незаменима. Задачата му е да управлява вашето портфолио и да защити правата ви като автор. От това реално зависи и търговската печалба, която бихте реализирали. Често професионалистите съветват своите клиенти предвид глобализацията на пазара да се осигури и международна защита на творбата и изобретението ви, която да ви гарантира икономическа изгода и от чужди пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com