Кои държави влизат в състава на Обединеното кралство

38107
Кои държави влизат в състава на Обединеното кралство
Снимка: Getty images

Често наричаме държавата Англия или Великобритания, а всъщност правилно е Обединено кралство или по-точно Обединено кралство на Великобритания и Северна Ирландия.
Великобритания е остров, включващ Англия, Шотландия, Уелс.
Северна Ирландия е част от остров Ирландия. На останалата част от остров Ирландия е държавата Република Ирландия (Ейре).

Разположение

Обединеното кралство се състои от 4 историко-географски и етнически области, наричани съставни страни:

Още: Псалтир на избягала английска принцеса е открит в книга от XVII век

  • Англия със столица Лондон
  • Уелс със столица Кардиф
  • Шотландия със столица Единбург
  • Северна Ирландия със столица Белфаст

Държавата включва 5100 по-малки острова, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от големите острови са коронни владения на Обединеното кралство - Ман, Гърнси, Джърси и на практика са под опеката му. Сред големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетландски и Хебридски острови.

На изток от Обединеното кралство (ОК) се намира Северно море. Западните брегове се мият от Атлантическия океан. Проливът Ла Манш отделя ОК от континентална Европа. Дължината на този пролив е 220 км, а ширината му е 32 км. Обединеното кралство е типична морска страна. Нито една точка в него не е отдалечена на повече от 120 км от морето или океана. През Лондон минава Гринуичкият меридиан.

История

Още: Календар на Саддам Хюсеин, мустак и птичи дроб липсват от музеите в Англия (СНИМКА)

Първите заселници на територията на Британските острови (Британия) пристигат преди около 30 000 години. При идването на римляните през 43 г. населението е съставено от келти, наричани “брити” на територията на Англия и “гали” на територията на Ирландия. Следват около 400 години в рамките на Римската империя, последвани от англосаксонското нашествие през V-VI в. Към края на VIII в. по териториите на Британия пристигат викингите, което води до редица промени по тези територии.

Галите от северозападната част на остров Британия, които се предполага, че са мигрирали от Ирландия през V в., се обединяват с пиктите (римското наименование на древното племе, населяващо в миналото цялата територия, а днес северозападните части на Шотландия) и създават Кралство Шотландия през IX в.

През 1066 г. норманските войски на Уилям I Завоевателя нападат Англия и в битката при Хейстингс побеждават англосаксонския крал Харолд II и установяват контрол над Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия. Започва периодът на Кралство Англия.
Уелс е включен изцяло в Кралство Англия през 1543 г., а Ирландия е конституирана като Кралство Ирландия, в лична уния с английската корона. В Северна Ирландия земите на независимите галски аристократи са конфискувани и дадени на протестантски заселници от Англия и Шотландия. През 1603 г. трите кралства Англия, Шотландия и Ирландия се обединяват в лична уния, когато кралят на Шотландия наследява короните на Англия и Ирландия и премества двора си от Единбург в Лондон. Въпреки това всяко кралство остава отделна политическа единица със свои собствени институции.

Обединено кралство Великобритания се образува чрез обединяването на Кралство Шотландия и Кралство Англия и съществува от 1707 до 1801 г. Договорът за съюз постановява единно кралство, което обхваща целия остров Великобритания и заобикалящите го малки острови. Той не включва Ирландия, която остава извън съюза, но е подчинена на новосъздадената британска корона.

Още: Изгубеното злато на якобитите: изследовател посочи къде да се търси съкровището (ВИДЕО)

На 1 януари 1801 г. Кралство Великобритания и Кралство Ирландия се обединяват в Обединено кралство Великобритания и Ирландия. По-голямата част от Ирландия напуска съюза през 1922 г. и образува Ирландска свободна държава, което води до преименуването на държавата през 1922 г. в днешното ѝ име - Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. 

Население

Общото население на Обединеното кралство е около 66 милиона души, които могат да бъдат разделени на 4 големи националности въз основа на съставните страни, в които живеят.

  • Англия - най-голямата съставна страна на Обединеното кралство. Тук живеят англичани, чийто роден език е английски.
  • Шотландия - втората най-голяма съставна страна на Обединеното кралство. Тук живеят шотландци, чийто роден език е шотландски (галски). Много езиковеди приемат, че шотландският език е версия на английския.
  • Уелс - намира се на запад от Англия. Населението се нарича уелсци, които имат свой келтски език, известен като уелски. Днес не всички жители на Уелс говорят уелски. Официален език за всички е английският.
  • Северна Ирландия - най-малката съставна страна на Обединеното кралство. За разлика от другите три страни, тя не се намира на остров Великобритания. Северна Ирландия заема около една шеста от територията на остров Ирландия (останалата част е заета от Република Ирландия). Днес в Северна Ирландия се говори английски език. Известна част от местните знаят ирландски (келтски).

Още: 2 години на непристъпна скала: В Шотландия спасиха "най-самотната овца" в света (ВИДЕО)

"Най-ирландският президент на САЩ": Защо Ирландия е толкова важна за Байдън?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com