Кои газове влизат в състава на въздуха?

2830
Кои газове влизат в състава на въздуха?
Снимка: iStock

Животът ни е немислим без въздух. Той поддържа всички жизнени процеси в човешкото тяло. Няколко минутната липса на въздух може да остави човек във вегетативно състояние, където все още съществуват телесни функции на лицето и някои основни рефлекси, но няма мозъчна дейност. Смята се, че средностатистическият човек може да задържи дъха си под вода, т.е. без въздух, 2 минути.

От какво се състои въздухът, което го прави толкова ценен за живите организми?

В началото хората смятат, че въздухът е самостоятелно вещество, част от четирите основни елемента - въздух, вода, огън и земя. С течение на времето се стига до откриването на различни елементи. През 18-ти век, когато учени като Кавендиш и Прийстли обръщат по-голямо внимание на въздуха, откриват, че е съставен от различни газове - някои прости вещества и някои съединения. Днес знаем точния състав на въздуха, като някои от частите му са постоянни,  а други леко се променят според различни фактори.

Къде дишат най-чистия въздух в България?

Състав на въздуха
Азот 78,09%
Кислород 20,95%
Аргон 0,93%
Други газова 0,04% (въглероден диоксид, неон, хелий, метан, криптон, водород и др).
Най-голямо значение за човека имат кислородът и въглеродният диоксид.

Азот
Азотът се среща в най-голямо количество в земната атмосфера. Той няма цвят и мирис и е сравнително инертен. Това означава, че трудно взаимодейства с други вещества.

Кислород
Кислородът е най-важният за живите организми газ, защото именно това е газът, който дишаме. Благодарение на наличието на кислород в земната атмосфера може да наблюдаваме и процеса горене.

Въглероден диоксид
Въглеродният диоксид също е газ с огромно значение за живите организми. Това е газът, който издишват животните и хората, но е и незаменима част от процеса фотосинтеза. При него растенията използват въглероден диоксид, светлина и вода, за да си произвеждат хранителни вещества.

При мръсен въздух - ето кои храни ще ви предпазят от последствията му!


Дишане
Хората и животните използват кислорода за процеса на дишане. Когато вдишаме, кислородът от въздуха преминава от белите ни дробове към кръвта. В същия момент от кръвта се отделя непотребния за хората и животните въглероден диоксид, който бива издишан.

Този процес е жизненоважен за всички живи организми. Дишането използва механични и химични процеси, за да достави кислород до всяка клетка на тялото и да ни избави от въглеродния диоксид. Нашият организъм има нужда от кислород, за да си произвежда енергия и да захранва всички жизнени процеси.

В този процес въглеродният диоксид е отпадъчен газ.
Макар въглеродният диоксид е непотребен за хората, той е не по-малко важен. Това е газът, благодарение на който растенията извършват процеса фотосинтеза. С помощта на въглероден диоксид от въздуха, вода и слънчева светлина те си правят сами хранителни вещества. При процеса фотосинтеза отпадният за растенията газ е кислородът, бъз който ние не можем да живеем.

Замърсители на въздуха
Все по-често говорим за замърсяване на въздуха. Въздухът е замърсен, когато концентрацията на замърсяващи вещества е по-висока, отколкото в нормална среда и това води до влошаване качеството на атмосферния въздух. Ето кои са основните замърсители във въздуха:

* Озон
Озонът е газ, който може да бъде открит на две места. Близо до земната повърхност, той е основна част от смога и е опасен за организмите. Високо в атмосферата е изключително полезен, защото предпазва от ултравиолетовата радиация на слънцето. Озонът, който е разположен близо до земната повърхност, може да причини здравословни проблеми - астма, кашлица, болки в гърлото, затруднено дишане.

* Въглероден монооксид
Въглеродният монооксид е газ без цвят и мирис. Отделя се при изгарянето на изкопаеми горива. Емисиите му са най-големи, когато двигателите не работят правилно и горивото не изгаря напълно. Пречи на клетките ни да получават нужното количество кислород, което им трябва, за да работят.

* Азотен диоксид
При висока концентрация има силна и остра миризма. Азотният диоксид се формира при изгарянето на гориво и когато азот и кислород от въздуха взаимодействат при високи температура. Той може да реагира с други вещества от въздуха и да образува киселинни дъждове и озон.

* Твърди или течни частици във въздуха

* Серен диоксид
Серният диоксид е корозивен газ, който не може да бъде видян или помирисан в ниски концентрации, но при високи такива мирише на развалени яйца. Попада в атмосферата при изгаряне на изкопаеми горива, обработка на метали и производство на хартия. Серният диоксид във въздуха води до затруднено дишане, дразни очите, устата и носа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com