Кои метали не ги лови магнит?

33679
Кои метали не ги лови магнит?
Снимка: iStock

Навярно знаете, че магнитите не се залавят към диамагнитни, неметални материали като пластмаса, дърво, памук, стъкло и вълна, но може да не подозирате, че магнитите се придържат към метали. И все пак, не към всички. Повечето метали не са магнитни, пише Mosg-Portal.

Кои метали не ги лови магнит?

Магнитите, които имат силни свойства магнитни са никел и желязо. Те са със слаби магнитни свойства и включват олово, мед, месинг и алуминий.

Как да премахнем тежките метали от организма си

Всички знаем, че сме заобиколени от всякакви химикали и тежки метали, които сериозно могат да вредят на организма ни. Няма как да избег...

Принципът на работа на магнитите

Магнитът е парче метал, който има свойството да привлича другите метали. Самата Земя е един огромен магнит. Той в двата си края има полюси. Полюс север и полюс юг. Те са неговата невидима зона, около него на магнетизъм, наречена магнитно поле.

Милиарди положителни атоми са заредени и произвеждат отрицателно заредени електрони. Вторите се въртят около ядрото на атома и в резултат на магнитна сила, превръщат атома в малък магнит. В повечето материали атомите са организирани така, че да сочат по случайни посоки и по начин, в който магнитните сили оказват влияние. В някои материали са организирани така, че да сочат в една и съща посока. Тези сили преминават в една и по този начин обектът се превръща в магнит. Северният полюс привлича южния на един магнит, но отблъсква северния на друг такъв магнит. За разлика от полюсите, които се привличат, има и полюси, които се отблъскват. Металът е магнит, който отблъсква другия магнит.

Метали, които не привличат магнити

Световното търсене на мед и никел ще се умножи през следващите 30 г.

Световният пазар ще има нужда от четири пъти повече никел и двойно повече мед през следващите 30 години за да отговори на плановете за ...

В естествените състояния металите – мед, алуминий, злато, месинг, сребро и олово не привличат магнити. Това се дължи на факта, че са слаби метали. Те могат да добавят свойства като стомана или желязо към слабите метали и да ги направят по-силни. Добавянето на малки количества желязо към метал ги прави магнетични. Може да смятате, че това ще направи неръждаемата стомана магнитна, но щом никелът се добави по време на производствен процес, структурата физически се променя, създавайки от неръждаема стомана - немагнитна форма, наречена неръждаема аустенитна стомана. Това е така, защото съдържа магнитен метал - желязо.

Метали привличащи магнити

Металите, които привличат магнити са популярни още като феромагнитни метали. Те представляват милиарди отделни атоми с различни магнитни свойства. Последното ще рече, че магнитите се придържат здраво към тях. Някои примери за такива са кобалт, желязо, стомана, никел, манган, лодестоун и гадолиний.

Някои метали, сред които желязо се наричат ​​магнетично меки. Те стават силни магнити, когато държите временно магнит близо до тях. Те губят част или целия си магнетизъм, когато отстраните магнита. Сплавите от редкоземни метали и желязо, като неодим и самарий, поддържат голямата част от магнетизма, дори ако не са в магнитно поле. Такива се наричат ​​магнитно твърди и поставят постоянни и добри магнити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com