Кои са истинските български мезета - не ги пропускайте на трапезата!

15297
Кои са истинските български мезета - не ги пропускайте на трапезата!
Снимка: iStock

През студените вечери едва ли има нещо по-приятно от топлината на домашния уют, чаша любимо питие сред приятна компания и, разбира се, вкусно мезе. Ето част от най-популярните български мезета, които не бива да пропускате на трапезата. Някои се срещат и в кухните на съседни народи, но заради дългото присъствие в българската кулинарна традиция, отдавна са станали неотменна част от нея.

Осолена и сушена сланина

Сланината е традиционен животински продукт за славянските народи, който има дълбоки корени в българската кулинарна традиция. Макар все по-често е отричана заради модата на здравословното хранене, сланината има и своите положителни качества. Освен вкусна, тя е ценна за човешкото тяло мазнина. Разтопява се при температурата на тялото - около 37 градуса. Сланината е с биологична активност 5 пъти по-висока от тази на маслото, което означава, че се усвоява по-добре от него.

Две лесни рецепти за любими български мезета, които да приготвим у дома

Ето една традиционна рецепта за това особено популярно за зимата мезе:

Продукти:

3 кг сланина, черен пипер, чубрица, 3 кг едра морска сол, червен пипер.

Нарежете на квадратни парчета сланината. Изсипете морската сол на дъното на голяма тенджера. Поставете ред сланина, ред сол и отгоре сложете останалата сланина. Запълнете краищата хубаво със сол, за да може сланината да не се вижда. Сложете капак и приберете тенджерата на хладно за 3 дни. Извадете и остържете всяко едно парче от събраната сол.
Поставете подправки в голяма купа и оваляйте всяко парче сланина, за да полепнат хубаво. В края на парчетата направете дупка и завържете дебел конец. Окачете мезето да се суши на хладно и проветриво място.
Това е едно от най-вкусните мезета за червено вино през студените зимни дни. 

Филе "Елена"

Едва ли има празнична трапеза в България, на която да не присъства това вкусно мезе. Филето “Елена” е популярен сурово-сушен деликатес, признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер заради уникалната си рецепта, съхраняваща автентичната традиция на производство.
Произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, умерено солен и много приятен.
Приготвя се по стара технология от прясно българско свинско контра филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица, смлян черен пипер), захар, добавя се аскорбинова киселина като антиоксидант и калиев нитрат като консервант.

Така се правят най-вкусните ДОМАШНИ мезета - РЕЦЕПТИ

Зелеви сърмички

Макар да са популярни и в съседна Гърция, сърмичките традиционно присъстват в българската кухня от векове. Няма дом, в който през зимните празници да не ухае на това толкова вкусно мезе. На Бъдни вечер ги приготвяме в постен вариант, макар най-популярни да са с кайма.

Ето и една рецепта за традиционни зелеви сърмички с кайма:

Продукти:

1 кисела зелка, 1 стрък праз, 250 г кайма, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, чубрица, червен пипер, кимион, олио
Празът се нарязва на ситно и се запържва. Добавят се каймата и ориза и се пържат, докато каймата побелее. Прибавят се подправките и тенджерата се отдръпва от котлона.
Листата от зелето се подготвят, като се отреже дебелата част. Във всяко листо се слага по 1 супена лъжица от сместа и се завива. Сърмичките се подреждат в тенджерка и се заливат с вода, докато се покрият. Притискат се с капак или чиния и се варят на ниска температура до сваряване на зелето.

3 мезета за бира, които всички мъже обожават! Приготвят се за МИНУТИ!

Туршия

Типична за турската и други източни кухни, туршията е чудесно мезе към традиционната българска ракия.

Първата туршия, която се приготвя за сезона, е царската. Включва червена камба, карфиол, морков, целина, девисил, черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист. За да се получи приятен вкус, много е важно втасването й да бъде по правилата - с премерени количества олио, сол, качествен оцет, захари или мед.

Друга популярна туршия е ловджийската. Тя съдържа същите зеленчуци, но към тях се добавя и крехка, средна на големина зелка, която се реже на тънко и се прибавя към останалите нарязани на ситно зеленчуци. Накрая всичко се залива със саламура от вода и морска сол, но без мазнина. Когато се сервира, туршията се поръсва с олио и червен пипер.

Друга популярна туршия е тази от зелени домати, нарязани на парченца. Към тях се добавят скилидки чесън и стръкчета копър. Заливат се със саламура от оцет, вода и сол, може и малко олио. За да не се разкашкат доматите, може да добавите към саламурата малко аспирин или за кратко да стерилизирате вече затворените буркани.

Любителите на пикантни мезета, ще харесат варианта на туршия от чорбаджийски чушки. Чушките се нарязват на едро и се заливат със саламура. Може да се добавят зелени домати, чесън и копър. 

Сложете на масата любимото си мезе, изберете подходящо питие и се наслаждавайте!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com