Кои са най-често срещаните български имена?

16497
Кои са най-често срещаните български имена?
Снимка: iStock

Макар все по-често младите родители да кръщават децата си с имена на популярни личности от съвременната история, звезди и чужди имена, нехарактерни за традициите в страната ни, а най-популярното име за момиченце у нас да е това на римска богиня на победата – Виктория, сред най-често срещаните български имена все още са тези със стари български корени.

Въпреки че Александър, Мартин, Виктория, Никол са сред най-избираните за новородени през последните години, най-много представители на силния пол все още носят името Георги – 143 185 наши сънародници през предходната година се казват именно така, а най-много дами – Мария – 102 050 българки носят това име сочат официалните данни на НСИ 

А кои са имената, заемащи челната класация у нас за най-често срещаните български имена след Георги и Мария?

ТОП 10 на най известните имена в света

Най-често срещаните български имена за силния пол

Александър е името, дадено от най-много млади родители на новородената им рожба през 2023 година, но все още общият брой на представителите на силния пол, носещи това име у нас, не е достатъчен, за да намерят своето място в топ 5 на най-често срещаните български имена. След Георги – името, което държи първото място от дълги години, най-много българи се казват, вероятно съвсем очаквано за вас, Иван – 130 551 господа. Бронзовият медал е за името Димитър – 104 856 българи са кръстени така.

Къде остава името Александър, така предпочитано за момченцата им от двойките, станали родители през последните няколко години? През 2023 година името заема шестото място след Георги, Иван, Димитър, Николай и Петър.

Името Тодор не е в челната десетка, но е много близо – 12 място през 2023 година.

Най-често срещаните български имена сред дамите в страната

Мария е най-често срещаното българско име за жена, което може да чуете у нас. Наполовина по-малко дами носят името Иванка, което е второто по разпространение в страната ни за изминалата година – 48 639, а третото място в тази класация за най-често срещаните български имена е за Елена, като броят на дамите, кръстени така, е малко по-малък от броя на Иванките у нас – 47 918. Виктория остава чак на шесто място след Мария, Иванка, Елена, Йорданка и Даниела за изминалата година, макар да е най-предпочитаното име за новородено момиченце за 2023 година и сред най-предпочитаните през последните години.

Така макар нови и модерни имена, непознати в страната ни, да се срещат все по-често сред новородените, около 50% от българите ще празнуват своя имен ден тази година на някой от най-светлите християнски празници – традициите все още са живи, а корените – съхранени, въпреки навлизането на модерни тенденции, чужди имена и традиции в страната ни под влиянието на голямото европейско семейство.

Топ 10 на най-популярните имена в България

Какво означават някои от най-често срещаните български имена?

  • Георги е традиционно мъжко българско име, произхождащо от „гео“, което ще рече „земя“, и „ерго“ със значение работя. Георги означава земевладелец. Георги най-често се казва и смелият герой в народните ни приказки, който спасява момата. Гергьовден е сред най-светлите празници, които тачим, изпъстрен със съхранени през годините обичаи и традиции, с обреди и предания.
  • Иван е славянско име, в оригинал Йоан, произхождащо на свой ред от ивритското Johanan със значение „богопомазан“. Среща се в Библията – Свети Йоан кръстител и е важно за християните, поради което е най-популярното мъжко име в християнския свят. Иванка е женският вариант на Иван и популярно почти колкото него – заема второто място при дамите така, както Иван заема второто място сред най-често срещаните български имена сред господата.
  • Димитър е българско мъжко име с гръцки произход, като се предполага, че богинята Деметра от Древна Гърция е дала началото му. У нас по време на езичеството е почитан Бог Митра, поради което някои автори сочат и друг произход на името Димитър – Ди Митра – на Бог Митра. Раннохристиянският светец Свети Димитър е сочен от трети автори като първообраз на името Димитър у нас.
  • Мария е не само българско име, носят го дамите в десетки страни в християнския свят, защото произходът му е свързан с майката на Исус Христос – Мария Магдалена. Така Мария се превръща в едно от най-популярните имена по света.
  • Елена – име със старогръцки произход, популярно още от времето на Омир, увековечено в творбите му чрез хубавата Елена, означаващо „светлина“, „ореол“, както и избраница. Името има и мъжки вариант, който не е популярен у нас и звучи малко странно и нетипично – Еленко, Елен. И докато дамският вариант на името – Елена – е на трето място по разпространение у нас, то Еленко, Елен и производните му не попадат дори сред най-разпространените 20 мъжки имена в страната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com