Кои са най-доказаните методи за премахване на хлебарки?

13576
Кои са най-доказаните методи за премахване на хлебарки?
Снимка: iStock

Хлебарките със сигурност не са желани квартиранти в никое жилище. Затова е важно да се избавите от тях възможно най-скоро. Ако сте прекарвали часове в почистване и видите хлебарка да тича по чистия под, знаете колко неприятно може да бъде това. Тази ситуация, за съжаление, е доста често срещана, и се случва, защото не е достатъчно да почистите старателно всички стаи в къщата. Трябва да знаете как да премахнете хлебарки завинаги.

Как лесно да се отървете от хлебарки?

Първата стъпка за окончателно премахване на хлебарки е да познавате добре навиците на тези насекоми. Така ще знаете какво да правите, за да не се размножават в околната среда.

Ако хлебарките са се разпространили в дома ви, възможно е да уловите възрастните насекоми с помощта на капани. Тях можете да направите, като използвате предмети, които вероятно вече имате у дома.

Ето как се прави един от многобройните видове капани срещу хлебарки. Това е вариант в случай, че не се чувствате комфортно да прилагате инсектициди и други химикали в домашната си среда. Ще имате нужда от: пластмасова бутилка, голяма тенджера, ножица, вода, утайка от кафе.

С ножицата отрежете горната част на бутилката на разстояние поне 5 пръста от гърлото. Съберете вече готова утайка от кафе, или прецедете няколко супени лъжици кафе и отделете утайката, получена от този процес. Поставете събраната влажна утайка от кафе в горната отрязана част на бутилката (частта с гърлото). Напълнете голямата тенджера с 3 пръста вода и поставете тази горна част с утайката от кафе вътре в тенджерата, като опрете гърлото на бутилката на дъното с водата. Оставете я наклонена, опряна от вътрешната страна на тенджерата.

Как да се отървем от хлебарките с най-прости средства?

След като капанът е поставен, поставете тенджерата близо до канализацията на къщата или до местата, където сте забелязали наличието на хлебарки.

Хлебарките ще бъдат привлечени от силната миризма на влажна утайка от кафе и ще влязат при утайката в тенджерата, търсейки източника на храна. Така ще бъдат хванати в капан, тъй като не могат да излязат от водата. Съвет: изхвърлете уловените хлебарки внимателно и с ръкавици, за да избегнете замърсяване, и използвайте капана отново, когато е необходимо.

По-прост вариант на същия капан е да намажете отрязаната горна част на бутилката с утайката от кафе или със захар. После сипвате 2-3 лъжици утайка или захар в долната част и наливате там вода, колкото да покрие утайката или захарта. Слагате горната част в долната с гърлото надолу. Хлебарките в стремежа си към изобилието от храна падат във водата в долната част, откъдето изход няма.

Как прогоните хлебарките, без да използвате отрова?

Най-добрият начин да прогоните хлебарките без капани и без да внасяте химически инсектициди в къщата, е да използвате домашен репелент. Ето няколко рецепти с натурални продукти, които ще ви помогнат да се отървете от хлебарки.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Дафинов лист или краставица

И дафиновият лист, и краставицата имат миризма, която отблъсква хлебарките и може да се разпространи в околната среда, за да предотврати приближаването на нашествениците. Тези съставки са идеални варианти за всеки, който се чуди как да се отърве от по-малките насекоми, известни още като френски хлебарки, в кухненските шкафове.

Лавандулово масло

Пригответе разтвор от 25 капки лавандулово масло и 1 литър вода. Поставете сместа в бутилка със спрей и напръскайте кухненските ъгли, дограмата на прозорците и рамките на вратите. Пръскайте на всеки 20 дни или при необходимост.

Розмарин и евкалипт

Направете смес от малко вода, свежи листа от розмарин и евкалипт. Навлажнете чиста кърпа с разтвора и го нанесете върху местата с хлебарки, без да прекалявате с влагата. Прилагайте отново разтвора на всеки две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com