Кои са най-известните фестивали на храната в България?

13108
Кои са най-известните фестивали на храната в България?
Снимка: БГНЕС

Ако искате да съчетаете пътуването в България с посещение на интересно и “вкусно” събитие, възможностите са многобройни. Ето няколко предложения.

Празник на яйцето, Павликени

Градът е един от най-големите производители на яйца в България. В Павликени работи една от най-големите фирми за производство на яйца, собственост на холандци, която осигурява за празника около 5000 яйца.

“Едно яйце - много възможности” е мотото на празника. Сред активностите са състезания по хвърляне на сурово яйце в цел, спринт, слалом, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците се целят с яйца, едно от които е сурово. На щандовете на площада са представени различни кулинарни продукти от яйца. От местния зоокът организират уникално изложение на яйца от различни птици - паун, пъдпъдък, токачка, гъска, декоративни кокошки.
Празникът се проведе на 29 април 2023 г.

Фестивал на златоградското чеверме, Златоград

Едва ли има по-подходящо място за чеверме от Родопите и по-подходяща дата от периода около Гергьовден.
Родопското градче събира майстори на чевермето от региона и страната. Гостите на града наблюдават целия процес на печенето на чеверме на жар. Интерес предизвиква и декорът, който пресъздава автентична родопска атмосфера със съдове и предмети, както и красивите златоградски девойки, облечени с традиционни носии. През 2023 г. фестивалът беше тържествено открит със “101 родопски каба гайди” и едновременно се завъртяха над 200 чевермета.

Кои са най-интересните фестивали в света?

Празник на черешата, Кюстендил

Популярен е и празникът на черешата в “Овощната градина на България”. През 2023 г. се проведе на 23 юни. Институтът по земеделие в Кюстендил представя разнообразието и новостите в черешопроизводството в региона. На площада се представят над 40 артистично аранжирани щандове, които пресъздават черешовото творчество на местните майстори. Любопитни са състезанията по надяждане с череши, победителите от които получават награда. “Черешката на тортата” на фестивала е демонстрацията и дегустация на сладко от череши.

Фестивал на киселото мляко, Момчиловци

От 1 до 3 септември в родопското село се проведе традиционният Фестивал на киселото мляко. Организира се изложение на производители на кисело мляко и млечни продукти чрез запазване на традиционните български методи за производство. Провеждат се дегустация на млечни продукти и конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал. Всичко това се допълва с изложба на произведения на народните занаяти и фолклорни музикални изпълнения. Избира се “Кралица на киселото мляко - мис Родопи”. 

Празник на еленския бут

На 11 ноември 2023 г. в град Елена ще се проведе традиционният Празник на еленския бут. Истинска атракция е касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски. Както е известно, специфичният климат в района на град Елена е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците се осоляват добре, престояват известно време с подправки и след това в продължение на месеци се сушат, докато се превърнат в познатите неустоими деликатеси. Представят се вкусни мезета, кулинарни специалитети, апетитни еленски бутове се окачват по витрини и интересни дървени конструкции.

Фестивал Тракийски Мистерии открива новия сезон 2023 (ВИДЕО)

Фестивал на чушките и доматите, Куртово Конаре

От 8 до 10 септември в пловдивското село Куртово Конаре се провежда традиционният Фестивал на чушката и домата. В Куртово Конаре са отгледани първите ранни домати, построена е първата в България фабрика за червен пипер. Популярни са най-вкусният сорт пипер “куртовска капия”, ябълката “куртовка”, прасковата “червена куртовка” и уникалния “попски фасул”. Фестивалът е съпътстван от работилници (кошничарство и плетене с царевична шума), кулинарни състезания и конкурси, богата фолклорна програма. Избира се “Царица на лютеницата” и най-добрите местни кулинари. Връчват се награди за най-големи домат и чушка, най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци. 

Празник на сланината и греяната ракия, Априлци

През февруари 2023 г. в Априлци за десета поредна година се проведе Фестивалът на греяната ракия и сланината, чиято цел е запазване на традициите на печена сланина и греяна ракия. Гостите имат възможност да наблюдават “надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, кулинарна изложба - базар за ястия със сланина, конкурс за домашна ракия “ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”. Празникът се провежда под мотото “Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com