Кои са най-красивите места в Гърция през пролетта?

10080
Кои са най-красивите места в Гърция през пролетта?
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция е сред любимите дестинации на туристи от цял свят. Но Гърция не е само море и плаж. На територията на южната ни съседка има още много приказни места, които си заслужава да се посетят, особено през пролетта. Ето част от тях.

Метеора
Метеора е удивително място в централна Гърция, голям манастирски комплекс, на около 70 км западно от главния град на Тесалия - Лариса. Тук сред зелените дървета се издигат около 60 огромни скали. На 400 метра височина, на скалисти и трудно достъпни върхове, са разположени седем манастира.

Историята на манастирите започва през 14-ти век, когато в Гърция настъпват трудни години за християнската вяра заради обсадата на Османската империя. Тогава гръцки монаси построяват манастири високо в планината, за да бъдат далеч от набезите. В скалите са издълбани стъпала или въжени мостове, с помощта на които вярващите успяват да стигнат до обителта. От общо 24 съществуващи някога манастири, днес за запазени само седем.

Топ 8 оригинални идеи за почивка в Гърция

Крит
Крит е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Тук е и най-южната и най-слънчева точка в цяла Гърция. Островът е отдалечен на 110 км от Европа, на 170 км от Азия и на 300 км от Африка, което прави местоположението му стратегически важно. Неслучайно островът е населяван от най-древни времена. Именно тук се заражда една от първите европейски цивилизации - минойската.

Тук се развиват и главните действия на едни от най-популярните старогръцки митове - тези за Европа, цар Минос, Дедал и Икар, Минотавъра, Тезей и Ариадна. Това прави острова интересно място за всеки пътешественик, който иска да се докосне до миналото. Островът е привлекателен и заради живописната природа, райски плажове, вкусна храна, ухание на лимони и незабравими емоции. 

Санторини
Санторини е един от най-известните Цикладски острови в Гърция и уникално природно творение. Свързва се с изгубената цивилизация на Атлантида и с най-големия вулканичен взрив в историята на света преди 3600 години. След последното вулканично изригване островът придобива форма на полумесец. Днес Санторини се смята за най-романтичния гръцки остров.

Очарова със снежно бели къщи, кацнали по стръмните вулканични склонове и сини църковни куполи в характерния цикладски стил. Посетителите на Санторини се наслаждават на чудна панорамна гледка към калдерата на вулкана и едни от най-красивите залези в света. Столицата Фира е построена по ръба на вулканичната калдера и предлага всевъзможни развлечения. В най-северната част на острова е живописното селце Ия, откъдето се открива гледка към един от най-красивите залези.

Родос
Родос е най-големият от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Разположен е на 18 км западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Има форма на острие на стрела и наброява около 100 000 жители. Град Родос е център на ном Додеканези, който включва освен остров Родос, също островите Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо.

Островът е прочут с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Представлява гигантска статуя от желязо и бронз на бога на слънцето Хелиос, издигната през 292-280 г.пр.н.е. и съборена от земетресение през 226 г.пр.н.е. Предполага се, че Свети Павел е видял останките на Родоския колос, когато е бил тук през 57 г. след Христа. Интерес представляват Акрополът в Линдос, Акрополът в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, губернаторският дворец, средновековният град Родос и мн. др.

3 от най-добрите места за посещение в Гърция (СНИМКИ)

Старият град на Родос е с една от най-добре запазените крепости в Европа. Над града се издига Дворецът на Великия магистър на рицарите на Св. Йоан с цитадела от 14-ти век. Родос е бил основна твърдина на кръстоносците на Свети Йоан или рицарите хоспиталиери в продължение на два века.

Делфи
Град Делфи се намира в окръг Фокида и в древността е бил водещ религиозен център за Древна Гърция, тъй като тук се намирало прочутото светилище, оракул на бог Аполон. Светилището е най-почитаното в древността в цялото Средиземноморие. В Делфи има храмове на богове, централен от които е този на Аполон, стадион, театър и съкровищници на гръцките полиси, съхранявали даровете за бога.

От 6 в.пр.н.е. тук се провеждат Питийските игри, които включвали музикални и спортни състезания. Днес руините на Делфи са обект, включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство. Съвременният град е разположен на около 1 км от древното светилище. Според древните гърци Делфи е центърът на света. В гръцката митология Зевс пуснал два орела от двата противоположни края на света, за да намерят центъра на земята. Те се срещнали именно над Делфи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com