Кои са закуските, които са вредни за вас?

1079
Кои са закуските, които са вредни за вас?
Снимка: iStock

Когато става въпрос за закуски, е важно да се намери баланс между задоволяването на апетита и поддържането на здравословен начин на живот. Въпреки че има много вкусни възможности за избор, има някои закуски, които са строго забранени поради неблагоприятното им въздействие върху здравето ни. Ето някои закуски, от които трябва да се пазите:

Пържени храни

Закуски като пържени картофи, чипс и пържено пиле може да са изкушаващи, но съдържат много нездравословни мазнини и калории. Редовната консумация на пържени закуски може да доведе до увеличаване на теглото, повишаване на нивата на холестерола и до повишен риск от сърдечни заболявания.

Захарни лакомства

Бонбони, шоколад, бисквити и други сладки закуски са основен източник на празни калории. Те не осигуряват почти никаква хранителна стойност и могат да предизвикат бърз скок в нивата на кръвната захар. С течение на времето прекомерният прием на захар може да допринесе за затлъстяване, диабет тип 2 и кариес.

Нямате апетит сутрин - лекар разкри какви са причините

Преработени закуски

Преработените закуски, като пуканки за микровълнова печка, крекери и снаксове, често съдържат изкуствени добавки, високи нива на натрий и нездравословни трансмазнини. Тези добавки могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето ни, като например да увеличат риска от сърдечни заболявания и да стимулират възпаления.

Закуски с високо съдържание на натрий

Закуски като солени ядки, кренвирши и някои видове чипс са пълни с натрий. Прекомерната консумация на натрий може да доведе до високо кръвно налягане, което е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Важно е да контролирате приема на натрий и да избирате по-здравословни алтернативи с по-ниско съдържание на натрий.

Сода и енергийни напитки

Въпреки че технически не са закуски, сладките напитки като сода и енергийни напитки често се консумират заедно със закуски. Тези напитки са с високо съдържание на захар, имат ниска хранителна стойност и допринасят за увеличаване на теглото и кариес. Вместо това избирайте вода, билков чай или естествено ароматизирана газирана вода.

Учени: Това е най-добрата закуска, която чисти черния дроб от алкохола

Млечни закуски с високо съдържание на мазнини

Закуски като сладолед, пълномаслено сирене и кремообразни десерти са богати на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на холестерола и да увеличат риска от сърдечни заболявания. Изберете нискомаслени или обезмаслени млечни алтернативи и по-здравословни десерти като пресни плодове.

Силно преработени меса

Закуски като колбаси и деликатеси често са с високо съдържание на натрий, нездравословни мазнини и консерванти. Редовната консумация на преработени меса е свързана с повишен риск от някои видове рак и сърдечносъдови заболявания. Вместо това избирайте постни източници на протеини като печено пилешко или пуешко филе.

Не забравяйте, че умереността е от ключово значение, когато става въпрос за закуски. Добре е да си позволявате любимите си лакомства от време на време, но е важно да правите по-здравословен избор през повечето време. Избирайте пресни плодове, зеленчуци, ядки и домашно приготвени закуски, за да задоволите желанието си и същевременно да подхраните тялото си с важни хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com