Кои са държавите-джуджета в Европа?

17583
Кои са държавите-джуджета в Европа?
Снимка: Pixabay

Т. нар. „микродържави“ в Европа представляват няколко малки суверенни страни на европейския континент. Обикновено една държава се класифицира като „джудже“, ако нейната площ е по-малка от площта на Люксембург (2586 km²). Има и алтернативна оценка - по население. В този случай се счита за „джудже“, ако жителите й са е по-малко от един милион. Много от тези държави са офшорни зони и данъчни убежища.

1. Ватикана – 0.44 km²

Строго погледнато, анклавът Ватикана, разположен в Рим и обграден със стена, не е отделна държава. Той обаче има статут на „суверенен град-държава", който се управлява от папата. Ватикана, с населението си от 900 жители, е най-малката държава в света: както по население, така и по площ. Любопитен факт е, че половината територия на Ватикана е заета от декоративна градина. Тук имате възможност да се полюбувате на величествената базилика „Свети Петър“, да разгледате колекциите в местните музеи. А после да се снимате с швейцарски гвардеец, въоръжен с алебарда и облечен в доста шарена парадна униформа, останала непроменена от ХV век.

2. Монако – 1.95 км²

Друг миниатюрен, но суверенен град-държава, е Монако. П суша той е обграден от Франция, а по вода – от Средиземно море.

В цяла Европа именно Монако има най-висока гъстота на населението (над 16 400 души на 1 км²) и най-ниската степен на безработица в целия свят (непобедимите 0%). Тук може да разгледате луксозните яхти на най-богатите хора в света. Или пък, ако сте един от тях, да се позабавлявате, като загубите джобните си един-два милиона долара (или евро) в прочутото казино!

Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

3. Сан Марино - 61 км²

Скромната република Сан Марино е най-старата от съществуващите в момента суверенни държави и от всички конституционни монархии в света. Датата на основаване на Сан Марино е 3 септември 301 г.! Можете да направите еднодневна екскурзия дотук от съседна Италия, за да си купите някой от стандартните кичови сувенири.

4. Лихтенщайн - 62 км²

Притиснат в Алпите между Швейцария и Австрия, малкият Лихтенщайн може също да се похвали с рекорд: тази страна има най-ниския външен дълг в света. Ала притежава също и други причини за гордост: например, отлични условия за зимни спортове, благодарение на алпийското си местоположение. В интерес на истината, столицата на Лихтенщайн – Вадуц, е известна не толкова като зимен курорт, колкото като рай за хора, които се стремят да пестят от данъци.

5. Малта - 316 км²

Република Малта представлява не само един, а три острова: самата Малта, Комино и Гозо. Страната е разположена в Средиземно море, на изток от Тунис и на юг от Сицилия. По тази причина тук винаги е твърде горещо през лятото и доста комфортно през зимата. Но туристите в Малта се чувстват добре през всеки годишен сезон.

Коя е най-голямата държава в Африка?

6. Андора - 468 км²

Разположена в Източните Пиренеи между Франция и Испания, Андора е магнит за милиони туристи. Много от тях отскачат тук за един ден с цел да си купят евтини алкохол, цигари и електроника. Ако останете по-дълго, можете да практикувате ски и сноуборд, да се занимавате с планинско катерене. Най-удобно е да стигнете до Андора със самолет от Жирона, Реус и Барселона.

7. Люксембург - 2586 км²

Великото херцогство Люксембург не е сред главните европейски туристически обекти - ала средновековният замък Вианден, сякаш излязъл от приказките, заслужава внимание. Някои читатели определено ще бъдат изненадани от факта, че дори съществува самостоятелен люксембургски език, даже с няколко диалекта.

Историческият център в очарователната столица на страната – едноименният град Люксембург, е най-доброто място за дегустация на националното ястие: пушено свинско в сметанов сос с боб и картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно