Коя е най-голямата държава в Африка?

41929
Коя е най-голямата държава в Африка?
Снимка: Getty Images/Guliver

По територия най-голямата африканска държава е Алжир – тя заема 2 381 740 кв. км и по този показател е на 10-то място в света. Населението му през 2022 г. е било повече от 44 милиона души.

Територия и разстояния

Алжир е огромна страна и за пътуване между отдалечени региони се предпочита въздушният транспорт. В страната има 30 летища, най-големите са в градовете Таманрасет, Оран, Константин, Анаба и, разбира се, в столицата – град Алжир. Всички вътрешни полети се изпълняват от националния превозвач Air Algerie.

Въпреки, че бреговата линия се простира почти на 990 км покрай топлото и гостоприемно Средиземно море, в страната туризмът не е особено развит. Качествените хотели са сравнително малко, а местните плажове са от значително по-ниски категории по отношение на инфраструктура и обслужване в сравнение с тунизийските и мароканските, да не говорим за европейските средиземноморски курорти.

Можете също така да пътувате из Алжир с автобуси, таксита с фиксиран маршрут и влакове. По правило регионалните транспортни компании предоставят автобусни услуги в своя район, но всички имат маршрути и на дълги разстояния. Автобусите са по-често срещани на север и по-малко на юг, където се предпочитат джипове 4x4 и пикапи за превоз на пътници. Микробусите са предназначени за 7-8 места и тръгват, когато всички места са заети; те също циркулират оживено само на север. Алжирските железници предлагат широка мрежа от маршрути в цялата страна, включително високоскоростни. Основните линии са от столицата Алжир до градовете Оран, Константин, Анаба и Таманрасет.

Топ 20 на най-добрите страни за живеене

Безопасност

На ситуацията с безопасността на туристите в Алжир следва да се обърне особено внимание, защото тя далеч не е идеална. В съвременната история на страната има случаи на отвличане на европейски туристи, някои завършили със смъртен изход; особено опасно е за белите жени. Все пак се смята, че посещението в северната част на страната е сравнително безопасно.

Пътуванията до Сахара се препоръчва да се извършват в организирани групи с местен придружител. Екскурзии и обиколки из страната трябва да се резервират само в официални туристически агенции.

При общуването с местното население не бива да се опитвате да снимате хора – за мнозина от тях запечатването на образа им е зловещо събитие и предвещава болести или смърт. В най-добрия случай алжирецът ще се извърне, а в най-лошия ще се опита да „защити честта си“ със сила. Особено опасно е да снимате алжирски жени. Не се препоръчва пиенето на водопроводна вода и от чешми, понеже често е замърсена; купувайте бутилирана вода.

Колко са градовете-държави в Европа? Кои да посетите това лято? (СНИМКИ)

Туристически забележителности

Сахара е основната туристическа атракция на страната. На туристите се предлагат много екскурзии дълбоко в Големия Източен Ерг, най-голямото от пясъчните „морета“ на пустинята, с продължителност по желание от няколко часа до две седмици. Можете да пътувате пеша, на камили или с джипове 4х4.

Сред туристическите забележителности са град Уаргла - "златният ключ към пустинята", Мзаб - с фантастична архитектура, Бени-Исген – старинна крепост зад внушителни крепостни врати. В южната част на Алжир се намира националният парк „Тасили“. Кабилските планини са известни с красивото дефиле Шифа („устни“).

По бреговата линия на Алжир се срещат множество финикийски, римски и византийски развалини. Сред най-популярните са руините в околностите на столицата - Джемила (с великолепни базилики, храмове, римски форум и триумфална арка), Тимгад и Типаса с Кралския мавзолей на Мавритания.

В столицата Алжир внимание заслужават медината (старият град зад крепостната стена), Етнографският музей „Бардо“ с богата колекция от древни артефакти и Националният музей за изящни изкуства.

Сред другите градове на страната са интересни Оран и Блида, където ще видите джамия, построена от пирата-роботърговец Хайредин Барбароса, Анаба с руините на древния град Афродизиум, град Константин и неговата римска цитадела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com