Кой е най-добрият планински преход в Родопите?

32111
Кой е най-добрият планински преход в Родопите?
Снимка: iStock

Тези от вас, които са решили да се насладят на активна отпуска през лятото, вместо да се излежават върху горещия пясък, вероятно трескаво търсят подходящ за тях планински преход, които да им позволи да се отдадат на туризъм и планинарство. Когато говорим кой е най-добрият планински преход в Родопите например, винаги следва да уточним, че най-подходящият за вас маршрут зависи от подготовката и физическите ви възможности, от това какво очаквате от прехода – луксозни нощувки и леки пътеки или чукари, палатки и тайнствени пещери, поради което един-единствен най-добър маршрут е трудно да се посочи.

Ако се вълнувате от история, религия, култура, мистика, стари селища, съхранили миналото, приличащи на оживяла приказка, съчетани с приятни места за настаняване, ще ви предложим планински преход в Родопите в района на Асенова крепост – паметник на културата в Асеновград. В града на цар Иван Асен, полегнал под крепостта, може да се насладите на Исторически музей, Етнографска къща и единствения по рода си Палеонтологичен музей, съхранил вкаменелости от отдавна изчезнали видове, някои от които с огромни размери. След като се насладите на един забравен и изчезнал животински свят, на бита такъв, какъвто не сте го виждали, може да се насочите към планински преход в Родопите.

5 места, които да посетите при разходка в Източните Родопи

Планински преход в Родопите в района на Асеновград

Градът е общински център и е най-големият необластен град у нас. Предлага разнообразни места за настаняване и хранене за туристите. Достъпен е лесно от Пловдив – областния град, до който лесно може да стигнете от всяка точна на България. Лесно ще откриете и Асенова крепост – кацнала на хълм над града, гордо извисила гръд и спираща дъха. Не пропускайте да я посетите и разгледате не само защото от там започва маршрутът ви, но и защото определено има на какво да се насладите.

Крепостта е изградена на непристъпната скала, тъй като точно там се намирало началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието, което дава и наименованието на крепостта – Петрич, което ще рече камък. Освен крепостните стени е отлично запазен големият водоем на крепостта и крепостната църква „Св. Богородица Петричка”, чиято безценна църковна архитектура я прави една от най-красивите постройки у нас. От крепостта тръгва стар римски път, криещ тайни и загадки, по който вероятно са се движили легионите по време на войните. Маршрутът е маркиран, обозначен, подходящ за всички и лесен с изключение на само 1 километър от него, включващ изкачване, които може леко да ви затрудни. Не е необходима туристическа подготовка и опит в планинарството за този планински преход в Родопите.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Какво ще видите по пътя при този планински преход в Родопите и къде води той?

По маршрута, следващ реката, може да запалите свещичка за здраве в един от двата параклиса „Св. Атанасий” или „Св. Св. Козма и Дамян”, както и да се насладите на стари римски мостове, шума на река Чая, величието и красотата на Родопите, аромат на билки, панорамни площадки. Пътеката, дълга около 7-8 километра, ще ви заведе до сърцето на вярата в Родопите – Бачковския манастир. Бачковската ставропигиална света обител „Успение Богородично” е национален паметник на културата със световна известност. Манастирът е основан от двама грузинци – Григорий и Абасий (Абазий) Бакуриани. Най-стара и най-интересна сграда в манастира е църквата-гробница. Фреските на костницата, дело на грузинския зограф Йоан Иверопулец, са с безценна художествена стойност.

Отделете повече време за манастира и селото, определено няма да ви се тръгва. Ако сте изгладнели от дългия път, може да опитате разнообразни и вкусни родопски специалитети в заведенията в селото. Има и къде да отседнете, за да нощувате, преди да поемете обратно или преди да се насочите към още по-причудливи места – село Косово, разположено на 15-тина километра от Бачково, в което времето сякаш е спряло, калдъръмените улички криволичат под краката ви, погледът ви се губи в тиклените покриви на старите къщи, които като самотни сиви гълъби изпъкват на зеления фон на планината. Не спирайте до тук, опознайте всички прекрасни кътчета на тази планина с душа. Подарете си повече от един планински преход в Родопите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com