Кой е последният владетел на първото българско царство?

21114
Кой е последният владетел на първото българско царство?
Снимка: pixabay

Свикнали сме да свързваме България с хан Аспарух – основателят ѝ, но историята на българската държава не започва през 681 година. Аспарух основава Дунавска България, но и преди него е имало славни български владетели, управлявали Велика България, чиито основател е хан Кубрат от род Дуло.

Първият владетел на Първото българско царство

Хан Аспарух е първият владетел на Първото българско царство, съществувало в години от своето създаване – 681 година до 1018 година. А кой е последният владетел на Първото българско царство? През тези няколко века престолът и властта са били в ръцете на 28 владетели, сред които вероятно има и имена, за които не сте чували, тъй като са управлявали съвсем са кратко. Такъв е Гавраил Радомир – синът на Самуил, цар през 1014-1015 година. Други владетели на Първото българско царство като хан Токту са държали властта едва няколко месеца. По-дълго са управлявали и значима следа в историята са оставили следните владетели на Първото българско царство: Тервел, Телериг, Кардам, Омуртаг, Владимир, Симеон I, Борис II, Самуил. В началото на Първата българска държава владетелите са носели титлата хан, след това – княз, а в края на Първата българска държава – цар. Кой е последният цар, кой е последният владетел на Първото българско царство?

Кои са десетте най-велики български владетели?

Последният цар от Първото българско царство

Цар Пресиян II-Фружин от династия Комитопули е последният владетел на Първото българско царство. Син на Иван Владислав, той е петият владетел от династията Комитопули и управлява само няколко месеца през 1018 година. С него приключва Първата българска държава, за да бъде създадена години по-късно – през 1185 година Втората българска държава от Петър IV (Тодор) от династията Асеневци.

Цар Пресиян II-Фружин – история и живот

Научили кой е последният владетел на първото българско царство, вероятно сте любопитни да разберете повече за живота и делото му. Първородният наследник на цар Иван Владислав е кръстен на бащата на Борис I. Срещат се в историческите извори и други варианти на името на последния владетел на Първото българско царство – Пресиан и Пресиам. Известно е, че има сестра и двама братя, които изиграват изключителна роля в живота му след смъртта на цар Владислав.

Кой е първият български владетел според Именника на българските ханове?

Цар Пресиян поема управлението на България от баща си цар Владислав през 1018 година след гибелта му в битката при Драч срещу Византия, след която гибел повечето от болярите избират да се подчинят на византийския император и пречат на Пресиян да поеме управлението на царството, както му се полагало като първороден син на цар Иван Владислав. Оттегля се заедно с братята си, които му оказват подкрепа, в крепостта Томор в едноименната планина. Известно е, че майка им – Мария е капитулирала пред императора на Византия не само за да запази живота и привилегиите си, но и защото държавата е изтощена и няма сили да се противопостави на империята. Всичко това прави делата и усилията на Персиян да съхрани царството обречени на неуспех.

Кой е първият български владетел след Освобождението?

Твърде кратко продължава царуването му – едва няколко месеца през 1018 година след смъртта на баща му. Така той не съумява да остави своята дълбока следа в историята на България, но остава известен именно защото името му се свързва с отговор на въпроса кой е последният владетел на първото българско царство. През същата 1018 година блокиран няколко месеца в крепостта, оставен без помощ и изход, Пресиян се предава срещу гаранции, че няма да посегнат на живота му. Получава в Константинопол и висок статут в империята – назначен е за стратег на тема Вукеларион в Мала Азия – високопоставена и добре заплатена позиция. Въпреки високия си статут духът на Пресиян не е спокоен, доказателство за което са неколкократните заговори срещу византийски императори, в които участва. Накрая е принуден за избяга от Византия. Умира през 1061 година в Унгария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com