Кой е първият български владетел след Освобождението?

15104
Кой е първият български владетел след Освобождението?
Снимка: iStock/Guliver

В историята на България има владетели, които не са българи, но са оставили незаличима следа с отдадеността си към страната ни. Един от тях поема управлението след извоюването на бленуваната свобода. Дори онези, които знаят кой е първият български владетел след Освобождението, не са запознати в детайли с делата му. Познат е като княз Александър I Батенберг, но как е цялото име на владетеля и какви са корените му?

Кой е първият български владетел след Освобождението?

Александър Йозеф фон Батенберг е пълното име на Александър I Батенберг – първият монарх на третата българска държава, поел съдбата на България в сложните и трудни години след Освобождението, доброволец в Руско-турската освободителна война, офицер от четата на Гурко. Историята на княза и връзката му с България очевидно не започват с поемането на управлението на страната, самият той лично е участник в битката за свободата ни в един от най-решителните моменти.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Любопитен въпрос е не само кой е първият български владетел след Освобождението, но защо той не е българин. Реално столът на монарха не е бил примамлив и желан, тъй като предстоял сблъсък с Великите сили, България била млада и новоосвободена държава и годините били трудни. Не това била и мечтата на Александър, но той бил убеден да стане княз на България от чичо си Александър II, Цар Освободител, счел го за изключително подходящ за престола. Фактори, определящи избора, били покровителството от Русия, военното образование и британските  корени. Така Александър I Батенберг поема тежката отговорност да бъде първият княз на България след Освобождението.

Българският народ приема с голяма надежда младия едва 22-годишен Александър I Батенберг, официално обявен за княз на страната ни през април 1879 година – ден след приемането на Търновската конституция. Надеждата на българите не е попарена, князът управлява мъдро и справедливо, полага усилия за незабавно развитие и модернизиране на следосвобожденска България. По време на управлението му в България се откриват първите обществени градини. Князът печели доверието на народа и със своята скромност и липса на претенции, обикновения начин, по който живее, без да изисква лукс и дворец. Историческите извори сочат за негово жилище бившия турски конак, бедно обзаведен и с течащи тавани. Историята разказва и че консерваторите манипулирали княза, възползвайки се от благия му характер, доверчивостта му и факта, че не владеел български език.

Фердинанд I е коронован за княз на българите

С какво остава в историята Александър I Батенберг?

Освен отговор на въпроса кой е първият български владетел след Освобождението интересно е да се знаят и постиженията му, а именно с какво остава в историята. Освен с модернизирането на държавата и скромния си живот, князът остава познат и като първият осъществил държавен преврат в новата българската история. Според някои източници го прави с цел полза за България и по-бърза модернизация без пречка от страна на политиците, но други виждат в това действие на монарха користност. Съмненията на вторите са развенчани и оборени от най-великото дело на княз Александър I Батенберг, с което остава завинаги свързан с историята ни – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Съединение, което не среща подкрепа нито от Русия, нито от Високата порта и води до сложни отношения между българския княз и руския император, факт, който по-късно води и до абдикацията на княза от България. Той остава известен и с това, че е последният български монарх, участвал пряко във военни действия за доброто на страната ни, без да е българин и без да знае дори езика ни. Доказателство за чистата му обич към България е и последното желание на княза – тленните му останки да бъдат положени в България. Светла му памет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com