Кой е първият латино сериал излъчен в България?

13351
Кой е първият латино сериал излъчен в България?
Снимка: iStock/Guliver

Днес имаме достъп до многобройни телевизионни канали с възможност за огромен избор от гледане на всякакви сериали. Голяма част от младите хора дори не могат да си представят, че само допреди няколко десетилетия в България имаше само 2 телевизионни канала, които не бяха денонощни. И възможностите за избор на филми и предавания не бяха толкова големи. Затова, когато се появи първият латино сериал, беше истински хит и всички заставаха в захлас пред екрана в очакване на поредния вълнуващ епизод.

Първият латино сериал в България е “Робинята Изаура”.
Бразилската теленовела е създадена през 1976 г. по романа на бразилския писател Бернардо Гимараеш. В България филмът се излъчва през 1987 г.

Сюжетът

Изаура и красива бяла девойка, но е робиня и принадлежи на властния командор Алмейда. Господарката се грижи за момичето като своя дъщеря, дава й светско образование, учи я на изискани маниери, да свири на пиано и да пее. Най-голямата мечта на Изаура е да е свободна. Господарката й многократно моли съпруга си за това, но командор Алмейда винаги отказва. Синът им Леонсио отдавна харесва момичето, преследва го, макар да е женен за красивата и добра Малвина, която също се отнася много добре към Изаура. Леонсио е властен и суров човек, който обича богатството и охолния и лесен живот. Самият командор преди много години има връзка с майката на Изаура, която го отхвърля и се омъжва за управителя на имението дон Мигел. Затова Алмейда не може да прости обидата и отказва да дари свободата на момичето.

Младият Леонсио постоянно преследва Изаура, която пази това в тайна, за да не нарани добрата му съпруга Малвина. 
Следват безкрайно много препятствия по пътя на Изаура. Красиви и богати мъже се влюбват в нея, завистливи робини искат да я сломят. Накрая, разбира се, краят е щастлив. Изаура се омъжва за богатия и красив Алваро и двамата дават свобода на всички роби.

Петте най-велики филма за всички времена, които да гледате днес

Истерията по “Робинята Изаура” в България"

Много хора с носталгия си спомнят времето, когато всички улици опустяваха в 20 и 30 часа, защото започва тридесетсерийният филм “Робинята Изаура”. Деца, млади и стари сядаха пред телевизора и в захлас следяха премеждията на красивата робиня. Незабравими и до днес остават образите на красивата и млада Изаура, властния и “лош” Леонсио, добрата и благородна господарка Малвина, богатия и красив Алваро, забавната и колоритна готвачка Жаноария и много други. Децата играеха на “Робинята Изаура”, влизайки в образите на любимите си герои от малкия екран. 

Сапунената опера постигна рекордни по мащаби успехи и дори и днес, 36 години по-късно, хората се още помнят робинята Изаура и житейските й премеждия. 

“Робинята Изаура” по света

Телевизионната новела постига истински световен успех, като се излъчва в над 80 страни. Според проучване на Good Morning America това е най-дублираната програма в историята на световната телевизия. Превръща се в истински хит в Южна Америка, страните от Източния блок, Португалия, Италия, Гърция, Турция, страните в Африка, Китай. Първата социалистическа страна, в която се излъчва филмът, е Унгария. Унгарските зрители толкова се  впечатляват от сюжета, че събират пари, за да освободят Изаура. След успеха в Унгария, филмът става популярен и в други комунистически страни. Това е първата сапунена опера, излъчена в Съветския съюз, но намалена до 15 епизода. 

Критика на филма

Филмът, както и романът, търпят известни критики от афро-бразилско движение заради решението на режисьора Ервал Росано да избере бяла актриса за главната роля. Въпреки това, филмът е една от първите теленовели, която включва многоброен чернокож актьорски състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Отървете се от тях незабавно: 9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно