Петте най-велики филма за всички времена, които да гледате днес

56017
Петте най-велики филма за всички времена, които да гледате днес
Снимка: iStock/Guliver

Филмите са чудесен източник на забавление, а някои от тях са толкова изключителни, че са се превърнали в класика. Тези филми са издържали изпитанието на времето и продължават да бъдат обичани от поколение след поколение киномани. В тази статия ще разгледаме 5-те най-велики филма на всички времена. 

Кръстникът

Излязъл през 1972 г., Кръстникът се смята от мнозина за най-великия филм, правен някога. Режисиран от Франсис Форд Копола, филмът разказва историята на семейство Корлеоне и тяхното участие в организираната престъпност. Със звезден актьорски състав, включващ Марлон Брандо и Ал Пачино, филмът има комерсиален и критичен успех. Той спечели три награди "Оскар", включително за най-добър филм, и беше класиран като втория най-добър филм, правен някога от Американския филмов институт. 

Гражданинът Кейн

Гражданинът Кейн е друг филм, който постоянно е класиран като един от най-великите, правени някога. Режисиран от и с участието на Орсън Уелс, филмът разказва историята на богат вестникарски магнат на име Чарлз Фостър Кейн. Филмът излиза през 1941 г. и по онова време е търговски провал. Въпреки това, оттогава е възхваляван за своята иновативна кинематография, разказване на истории и изпълнения. Филмът спечели Оскар за най-добър оригинален сценарий и беше класиран като най-великия филм, правен някога от Американския филмов институт.

Казабланка

Казабланка е романтична драма, която излиза през 1942 г. с режисьор Майкъл Къртиз, а в лентата личат имената на филмовите звезди Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. Филмът разказва историята на собственик на нощен клуб в Казабланка, който помага на бившата си любовница и нейния съпруг да избягат от нацистите. Филмът има комерсиален успех, но и признание от критиците, печелейки три награди Оскар, включително за най-добър филм. Оттогава той е културна икона и е смятан за един от най-великите филми, правени някога.

Списъкът на Шиндлер

"Списъкът на Шиндлер" е филм, който разказва историята на германски бизнесмен, който спасява живота на повече от хиляда еврейски бежанци по време на Холокоста. Режисиран от Стивън Спилбърг, филмът излиза през 1993 г. и печели седем награди Оскар, включително за най-добър филм. Филмът е похвален за силното си послание и изключителните изпълнения на актьорския състав, с основен акцент върху Лиъм Нийсън в главната роля. 

Отнесени от вихъра

"Отнесени от вихъра" е романтична драма, която излиза през 1939 г. Режисьор е Виктор Флеминг, а филмовите звезди Кларк Гейбъл и Вивиен Лий заемат главните роли. Действието се развива по време на Гражданската война в САЩ и епохата на Възстановяването, като филмът разказва историята на Скарлет О'Хара, млада жена от богато семейство, която се влюбва в мъж на име Рет Бътлър. Филмът се радва на масов успех печелвайки десет награди Оскар, включително за най-добър филм. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com