Кой ензим се грижи за разграждането на мазнините?

4637
Кой ензим се грижи за разграждането на мазнините?
Снимка: iStock/Guliver

Мазнините от нашата храна се усвояват от ензими на различни етапи от храносмилателния процес. Част от тях се използват веднага за производство на енергия, а други се съхраняват за по-късно. Ако тялото ни има необходимост от допълнителна енергия, то ще разгради натрупаните мазнини. Макар мазнините получиха лоша слава през последните години, те всъщност са от съществено значение за нашето здраво.

Те поддържат няколко функции на тялото и доставят необходимата енергия. Освен това, мазнините помагат на тялото да абсорбира важни витамини и да осигури на тялото незаменими мастни киселини, които контролират възпалението, подобряват здравето на мозъка и много други. Времето, необходимо за усвояване на мазнините, варира при различните хора, както и при мъжете и жените.

През 1980 г. изследователи установиха, че средното време за преминаване от хранене до изхождане е около 40 часа. Общото транзитно време е около 33 часа за мъжете и 47 часа за жените.
Мазнините се усвояват по-дълго от другите храни, а времето зависи от вида на мазнините. Диетичните мазнини се състоят от:

* ненаситени мазнини
* транс мазнини
* мононенаситени мастни киселини
* полиненаситени мастни киселини, включително омега-3 мастни киселини

Транс и наситените мазнини се считат за нездравословни мазнини и повишават нивата на LDL холестерол.

Какво представляват мононенаситените мазнини

Как се разграждат мазнините?

Процесът на разграждане на мазнините включва поредица от стъпки, които започват в момента, в който храната влезе в устата. Ето как изглежда този процес от началото до края:

1. Уста
Храносмилателният процес започва с дъвченето на храната. Зъбите раздробяват храната на по-малки парчета, а слюнката овлажнява храната, за да улесни преминаването й през хранопровода в стомаха. Слюнката също съдържа ензими, които започват да разграждат мазнините в храната.

2. Хранопровод
Когато преглъщаме, поредица от мускулни контракции, наречени перисталтика, придвижват храната през хранопровода и в стомаха.

3. Стомах
Лигавицата на стомаха произвежда киселини и ензими, които допълнително разграждат храната, за да може тя да премине в тънките черва.

4. Тънко черво
По-голямата част от храносмилането на мазнините става, когато те достигнат тънките черва. Това е и мястото, където се усвояват повечето от хранителните вещества. Нашият панкреас произвежда ензими, които разграждат мазнините, въглехидратите и протеините. Нашият черен дроб произвежда жлъчка, която ни помага да смиламе мазнините и някои витамини. Жлъчката се съхранява в жлъчния мехур.

Тези храносмилателни сокове се доставят до тънките черва през каналите, където всички работят заедно, за да завършат разграждането на мазнините. По време на този процес мазнините и холестеролът се пакетират в малки частици, наречени хиломикрони.

Кой ензим се грижи за разграждането на мазнините?

Липаза

Липазата е основният ензим, който разгражда хранителните мазнини на по-малки молекули, наречени мастни киселини и глицерол. Това става, когато липазата хидролизира липидите, естерните връзки в глицеридите. Хидролизата представлява разграждане на мазнините чрез добавяне на вода. Тъй като всички клетъчни мембрани и други структури са изградени от липиди, е важно да има достатъчно количество здравословни мазнини в диетата. Мазнините също така помагат за производството на важни хормони.

Защо яденето на мазнини всъщност ви поддържа здрави

Липазата е ензимът, който тялото използва, за да разгради мазнините в храната, така че да могат да се абсорбират в червата. Липазата се произвежда в панкреаса, устата и стомаха.
Освен че е важно колко мазнини приемаме и техния вид, не по-малко важно е правилното усвояване на мазнините. Когато мазнините не се разграждат правилно, те може да покрият хранителните частици и така да попречат на разграждането на протеините

Какво се случва след усвояване на мазнините?

След като мазнините се усвоят, мастните киселини преминават през лимфната система и след това в тялото през кръвния поток, за да бъдат използвани за съхранение на енергия, възстановяване на клетките и растеж. Нашата лимфна система също абсорбира мастни киселини, за да помогне в борбата с инфекциите.

Адипозата, която представлява мастна тъкан, получава триглицериди от хиломикроните. Всеки хиломикрон става по-малък, като в крайна сметка оставя богат на холестерол остатък, който се поема от черния дроб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за времето и любовта

"Хвърчащите хора"

Любовен съвет за всяка зодия за 22 май 2024

Таро хороскоп за 22 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com