Защо яденето на мазнини всъщност ви поддържа здрави

2313
Защо яденето на мазнини всъщност ви поддържа здрави

Мазнините са получили лоша слава от години. Консумацията на мазнини е обвинявана за причиняване на затлъстяване, повишен холестерол и здравословни проблеми.

Някога много лекари и диетолози гледаха на диета с ниско съдържание на мазнини като на отговор на загубата на тегло и справянето със здравословните проблеми. Подобно на дезинформацията около ограничаването на въглехидратите, мазнините са били групирани в категорията "лоши" хранителни групи твърде дълго. Истината: Важно е да ядете мазнини всеки ден за добро здраве.

Диетолог разкри как да се отървем ефективно от коремните мазнини

Мазнините са един от трите макронутриента, необходими на тялото, за да функционира на оптимално ниво. Това означава, че е необходим голям процент за поддържане на добро здраве.

Разбирането на важната роля, която мазнините играят в ежедневния прием на храна, може да помогне да се подчертае защо те не трябва да бъдат премахнати от нашата диета. Мазнините са важен източник на енергия по време на тренировка. Мазнините също съдържат активни молекули, които влияят на това как мускулите реагират на инсулин и контролират отговора на възпалението.

Полезните мазнини поддържат тялото здраво

Изчерпателни изследвания показват, че общото количество мазнини в диетата не е свързано с теглото или заболяването. Видът мазнини и общият брой калории в диетата са наистина важни.

Не всички мазнини са създадени еднакви и познаването на разликата може да ни помогне да изберем това, което работи най-добре за нашето здраве. Някои мазнини са по-полезни и здравословни за сърцето, докато други видове са по-малко полезни и са свързани със сърдечни заболявания. Те обикновено се наричат съответно "добри" и "лоши" мазнини.

С цялата реклама „не яжте мазнини“, някои хора спряха да консумират мазнини, които са полезни за сърцето и цялостното здраве. Въпреки че изборът на по-здравословни мазнини е по-добър за сърцето ви, имайте предвид, че всички мазнини имат приблизително еднакъв брой калории.

Ненаситените или мононенаситените и полиненаситените мазнини са известни като „добри“ мазнини. Ползите за здравето от ненаситените мазнини включват понижени нива на холестерола в кръвта, намалено възпаление и стабилизиран сърдечен ритъм. Полезните мазнини се съдържат предимно в храни от растения и са течни при стайна температура. Има два вида ненаситени мазнини:

  • Мононенаситени мазнини

Тези мазнини са течни при стайна температура, но се втвърдяват при охлаждане. Зехтинът е може би най-известната мононенаситена мазнина. Високи концентрации могат да бъдат открити и в маслини, авокадо, лешници, бадеми, бразилски орехи, кашу, сусамово семе, тиквено семе и масла от рапица и фъстъци.

  • Полиненаситени мазнини

Добре известни с ролята си за намаляване на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, за които е доказано, че осигуряват ползи за здравето на сърцето. Хранителните източници включват мазни риби като сьомга, пъстърва, сом и скумрия, както и ленени семена и орехи. Диетолозите препоръчват консумацията на омега-3 мастни киселини от хранителни източници, а не от добавки; стремете се да ядете две порции мазна риба всяка седмица.

5 мита за консумацията на мазнини, в които е време да спрем да вярваме

„Лошите“ мазнини

Наситените или трансмазнините са известни като "лоши" мазнини. Те повишават риска от заболяване в човешкото тяло. Има много спорове и дебати по темата за наситените мазнини. Дългосрочни проучвания показват, че намаляването на наситените мазнини може да бъде здравословно за сърцето, ако се замени с полезни мазнини, особено полиненаситени мазнини. Най-малкото се опитайте да ядете пестеливо наситени мазнини. Има два вида "лоши" мазнини:

  • Наситени мазнини

Свързани с повишено ниво на холестерол в кръвта, запушени артерии и сърдечни заболявания, наситените мазнини се намират в животински източници като червено месо, кожа от домашни птици, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, яйца и растителни мазнини, които са течни на стайна температура (като палма масла).

  • Трансмазнини

Този вид наситени мазнини се произвеждат чрез нагряване на течни растителни масла в процес, наречен хидрогениране. Този процес намалява развалянето и удължава срока на годност на хранителните продукти. Хидрогенирането превръща течност в твърд хранителен продукт като маргарин. Трансмазнините се използват в ресторантите и хранително-вкусовата промишленост за пържене, печива, сладкиши, преработени закуски и маргарин.

Необходими са повече изследвания, за да се определи стойността на наситените мазнини от животински източници, но настоящите проучвания показват, че те трябва да се консумират в ограничени количества. Всички трансмазнини, направени от хидрогенирани масла, трябва да се избягват като част от здравословната диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com