Коя е най-голямата река, извираща от Витоша?

39964
Коя е най-голямата река, извираща от Витоша?
Снимка: Кирил Капустин, ImagesFromBulgaria.com

Витоша е онова чудно и райско местенце, което позволява на столичани да избягат от прашния град, от шума и трафика и да се насладят на природа, безкрайна зеленина, ясно небе и чист въздух, да спортуват или просто да прекарат време със семейството и приятели далеч от градския хаос. Още през далечната 1895 година се организира първият масов излет до Черни връх, като идеята е на родния ни творец Алеко Константинов, който заедно с Патриарха на българската литература – Иван Вазов основават туристическо дружество.

Десетилетия по-късно Витоша става планина, подходяща за зимни спортове чрез изграждане на първите необходими за целта съоръжения. И днес Витоша е притегателен център за столичани и не само, Черни връх е сред Стоте национални туристически обекта на България, на територията на планината се намира най-старият на Балканите природен парк – Витоша, а изкачващите се до Черни връх ги посреща най-голямата река, извираща от Витоша и най-голямата в Западна България.

Коя е най-дълбоката река в България?

Най-голямата река, извираща от Витоша – коя е тя?

Струма е не само най-голямата река, извираща от Витоша, тя е и най-голямата в цяла Западна България, както и петата по дължина у нас. Извира от 2180 метра надморска височина близо до Черни връх – един от най-високите в страната ни и приключва своя криволичещ път в Бяло море в Гърция, изминавайки 290 километра само на родна земя, повечето които високо в планината, поради което е голяма и средната надморска височина на реката – цели  900 метра. В съседна Гърция Струма преминава единствено през област Серес, преди да се влее в беломорския Струмски залив, от чието име произхожда и името на самата река, докато на родна земя преминава през територията на три области – Благоевград, Перник и Кюстендил.

Най-голямата река, извираща от Витоша – Струма в цифри

  • извор – на 2180 метра надморска височина,
  • дължина – 290 километра на родна земя и общата дължина от 415 километра,
  • дълбочина – до 3 метра на места,
  • брой притоци – около 42,
  • земи, които напоява – около 50 000 хектара,
  • 10 800 квадратни метра – водосборна площ,
  • 56 – езерата по поречието на Струма.

Не вярваме, че ще запомните тези факти. Не е и нужно, защото Струма е река-преживяване, а не математика, и защото си заслужава да помните, че е най-голямата река, извираща от Витоша и че край нея ви очакват незабравими преживявания.

Кои реки минават по границата между България и Турция?

Струма и емоциите, които ни поднася

Най-голямата река извираща от Витоша, е любима дестинация за спортисти – професионалисти и любители. И това не включва само водните спортове. По бреговете се виждат често тичащи хора, поддържащи духа, здравето и тялото си чрез джогинг.

Риболовът е друг спорт, за който Струма предоставя отлични условия за практикуване както за професионалистите, така и за любителите. Реката е изключително подходяща и за екстремни водни спортове – може да се насладите на рафтинг или туристически разходки до диви водопади. Карането на колела в планината по поречието на Струма също е екстремно преживяване, докато пикникът или излетът са идеално семейно забавление, подходящо и за най-малките. С небивал интерес от страна на посетителите може да се похвали стената за катерене с въжен парк с тролей и въжени мостове, разположени около Струма в района на Благоевград. Ако все още не сте отделили време, за да посетите Витоша и Струма, не отлагайте, те ви очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com