Коя възраст е най-подходяща за жената да стане майка?

11370
Коя възраст е най-подходяща за жената да стане майка?
Снимка: iStock/Guliver

Коя е най-добрата възраст да станем майки? Дали още на 18 или 25? Или пък да изчакаме поне до 35-40? Мненията са винаги много различни и спорни, защото решението е твърде индивидуално. За всяка възраст могат да се изтъкнат както плюсове, така и минуси.

Абсолютна истина е, че няма гаранция, че една 20-годишна жена би могла да се справи с бременността и раждането по-лесно, отколкото бъдеща майка на 35, да кажем. Да, наистина всичко е индивидуално. Все пак младите жени имат по-големи шансове лесно и безпроблемно да износят и родят здраво бебе поради факта, че имат по-силен организъм.

Жената е готова да роди на 17-18 годишна възраст. Хормоналният фон вече се е нормализирал, формиран е скелетът, а вътрешните органи са в добро състояние. По-ранното раждане (14-15 години) наистина е рисковано.  Има вероятност младото момиче да не издържи на самото раждане - това е много сложен физически и чисто емоционален процес, с който крехката тинейджърка едва ли е готова да може да се справи. Обикновено се получава така, че едно ранно майчинство не е планирано и младото момиче не успява да се грижи за бебето и себе си.

Многодетните майки стареят по-бързо

Раждането на деца и управлението на семейство със сигурност може да ви накара да се почувствате по-възрастни, отколкото сте в действите...

Късно раждане?

Късното раждане крие своите рискове. Има няколко основни причини, поради които то не е препоръчително.

Голяма част от бъдещите майки след 35 предпочитат раждане с цезарово сечение. Особено ако се появи проблем с позата на бебето. Ако в такъв случай младата майка може все пак да рискува с раждане по естествен път, то на жената след 35 ще ѝ бъде препоръчано от лекарите секцио.

В никакъв случай не трябва да се забравя, че подобен вид раждане крие своите рискове, най-вече за детето. Цезарово сечение е хирургична намеса, която се прави под упойка, а това понякога води след себе си неприятни усложнения.  Не трябва да се пренебрегва и фактът, че понякога в по-зряла възраст се появява преждевременно изтощаване на функциите на яйчниците.

Съвети за бързо забременяване

За съжаление все повече двойки започват да имат репрудоктивни проблеми, а лошата новина тук е че тенденцията в световен план е да се ув...

При по-късното раждане винаги съществува риск да се получат генетични увреждания на детето като синдром на Даун, например. Тази вероятност е по-голяма в сравнение с младите жени. За наше щастие обаче напредналата медицина и съвременните методи помагат подобно нещо да бъде диагностицирано навреме.

Една бъдеща майка след 35 трябва да се отнесе много внимателно към своето здраве. Добре би било да разкаже на своя гинеколог всичко за своя начин на живот, полови инфекции или хронични заболявания.

Кога е най-добре?

Като заключение - всичко е индивидуално и въпрос на решение. Случва се както 20-годишна жена да е с хронично заболяване, което усложнява бременността, така и жена над 35 да има съвсем нормални репродуктивни функции, за да успее да роди здраво дете. И все пак ако става дума за повече случаи, по правило е по-добре забременяване преди 35 години. И за това си има обяснение. Защото с напредване на възрастта организмът просто се износва. Увеличава се рискът от заболяване на вътрешните органи и хроничните заболявания. Също така и възстановяването след едно раждане ще отнеме повече време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com