Кой световен писател е написал повече от 500 книги?

14869
Кой световен писател е написал повече от 500 книги?
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено като най-продуктивния писател определят, според Книгата на рекордите „Гинес“ от 1993 г., бразилеца от японски произход Жузе Карлуш Риоки де Алпоим Иноуе, по-известен като Риоки Иноуе. Той е написал 1046 романа, които са публикувани между юни 1986 г. и август 1996 г.

Професионален хирург, Иноуе внезапно сменил професията си на 40-годишна възраст и започнал да пише главно леки криминалета, също уестърни и научна фантастика. Публикувал произведенията си под 39 псевдонима.

Според автора, самият той никога не препрочитал собствените си опуси. Винаги работел по определен модел. Във всеки негов роман задължително има 5 убийства, 2 любовни сцени, не повече от 20 героя.

Той обаче е далеч от испанката Корин Теладо с нейните над 4000 романа и разказа с любовно-романтичен характер. През 1994 г., поради най-големия общ тираж на книги на испански език, Теладо била включена в испанската версия на Книгата „Гинес“.

Кои са едни от най-великите писатели на всички времена?

Единственият въпрос, който изниква след запознаване с подобна информация, е: заслужава ли си да се чете всичко това?

2. А творбите (е, поне някои от тях!) на друг писател-"хилядник", испанеца Лопе де Вега (1562-1635), определено си заслужава да бъдат прочетени. Негови са 2000 пиеси. За съжаление, само 400 от тях са достигнали до нас. Учените са изчислили, че общо 21 милиона поетични реда са написани от драматурга!

За да създаде една пиеса, на Лопе де Вега му трябвали от един до три дни, не повече. Казват, че театралните актьори често стояли зад писателя, буквално изтръгвали прясно написани строфи и веднага започвали да репетират!

3. Александър Дюма също е сред рекордьорите. Той е написал толкова много, че учените все още не могат да изчислят със сигурност точния брой на неговите произведения. Самият Дюма говори за 400 романа и 75 пиеси, докато неговият биограф Андре Мороа споменава 500 - 600 книги.

Тук е необходимо да се вземе предвид фактът, че от името на Дюма често са писали други хора, а той им посочвал само общите указания. Един от тях, Огюст Маке, даже го давал три пъти под съд, но загубил делата. Така, че не е възможно да се изчисли точният брой произведения с личното авторство на Дюма.

Кои са най-известните писатели в света?

Също така сред най-продуктивните автори са Жорж Сименон, Л. Рон Хъбард, Айзък Азимов. Интересното е, че тези автори са писали само в 2 жанра – Сименон в криминалния (той е автор на прочутия инспектор Мегре), Хабърд и Азимов в научната фантастика. Прочута е поредицата на Айзък Азимов „Фондация и империя“, за която самият автор признава, че се е базирал на исторически събития, „облечени“ във фантастична форма и пренесени в бъдещето – разпадането на Римската империя.

Между другото, за Азимов. Има един интересен литературен анекдот за неговата „производителност“. Говори се, че той пишел текстовете си на пишеща машина със скорост 90 думи в минута. Когато в интервю го попитали какво ще прави, ако научи, че му остава малко живот, той отговорил: „Ще пиша още по-бързо“.

Любопитно е също така коя е най-голямата книга в света. Това са „Британски парламентарни документи“, публикувани от издателството на Ирландския университет през 1968-1972 г. в 1112 тома. Пълното издание тежи 3.3 тона и струва 50 000 лири-стерлинги. За да го прочетете, ще ви трябват 6 години – но, ако четете поне по 10 часа на ден. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com