Колко често трябва да сменяме пижамата?

1188
Колко често трябва да сменяме пижамата?
Снимка: iStock/Guliver

Ако ги носим ден след ден, нашите удобни пижами скоро могат да създадат безпокойство за здравето ни. Работейки от вкъщи, лесно е да оправдаете да стоите по пижама през цялото време. Удобно е и ако не излизате, защо да си правите труда да се обличате? Има смисъл, но трябва ли да носите пижами всеки ден?

Кога трябва да ги смените? Ежедневното носене на пижами влияе ли неблагоприятно на здравето ви?

Носенето на пижама всеки ден може да допринесе за влошаване на психичното здраве, дори ако не допринася за физическото ви такова. Най-малкото трябва да сменяте пижамата си всеки ден. Това може да ви шокира, но анкета показа, че жените са склонни към депресивни състояния, ако носят средно една и съща пижама в продължение на 17 дни! Според Американския институт нормалния период за смяна на пижамата ви е след три или четири носения (ако приемем, че не я носите цял ден).

Ето какво ви грози, ако не сменяте чаршафите си редовно

Праховите акари също обичат да се полепват по мръсните дрехи. Ако установите, че кашляте или кихате повече от обикновено и спалното ви бельо е чисто, виновникът може да е пижамата ви. Здравословните проблеми, които могат да възникнат, включват кожни раздразнения като стафилококови инфекции. Повечето от нас имат стафилококови бактерии по кожата си. Когато се преобличаме и вземаме душ, това го отмива. Ако обаче носим едно и също нещо ден след ден, удобните ни пижами скоро могат да създадат безпокойство за здравето, като позволят на тези бактерии да се размножават и да навлизат в тялото ни през отворени рани например.

Тъй като бактериите могат да живеят в плата на дрехата и да се прехвърлят от кожата на плата, ако сте болни, като така вие ще разпространите микроби по пижамата си, по същия начин, ако някой от семейството ви е болен, вероятно вашите пижами ще се нуждаят от добро изпиране. Ако носите пижами или потници, с които може да спите, когато изпълнявате бързи задачи до магазина, може и тогава да хващате микроби. Повторното носене на една и съща пижама също може да доведе до кожни раздразнения - дори и да не допринася за инфекции. Пъпки, черни точки могат да бъдат странични ефекти от носенето на едно и също нещо ден след ден. Това е така, защото маслата в тялото ви се натрупват и се абсорбират от тъканта на пижамата.

4 грешки, които допускате, когато перете чаршафи

Ефекти върху психичното здраве от постоянното носене на пижами

Дори ако сменяте пижамата си всеки ден, има още една основателна причина, поради която може да искате да се преоблечете в дрехи, които бихте носили, когато излизате от дома си: вашето психично здраве. Оказва се, че смяната на пижамата и обличането за деня е по-важно от всякога. Обличането за работа от вкъщи ви помага да навлезете в "работното" си настроение. Въпреки че може да не носите непременно служебното си официално облекло, работейки вкъщи, носенето на нещо по-официално ще ви помогне да придобиете правилното мислене, за да свършите нещата.

Въпреки че искате да ви е удобно, не искате да бъдете „твърде удобни“. Това може да бъде доста изолиращо. Ако сте изолирани от другите - дори от видеоконференции с други - вие сте изложени на по-голям риск от депресия. Вместо това, ако работите от вкъщи, съсредоточете се върху разпределяне на дрехи, които да са удобни за вас, но също така да ви позволяват да се чувствате достатъчно шик, за да изпълнявате поръчки, да се разхождате или да влезете във важно видеообаждане и конферентен разговор, без да се чувствате смутени как ще изглеждате пред другия отсреща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com