Колко кафе на ден можем да пием, без да се притесняваме за здравето си

21210
Колко кафе на ден можем да пием, без да се притесняваме за здравето си
Снимка: iStock

Обичате ли да започвате деня си със силно, ароматно кафе? По-късно през деня неволно посягате към още? Знаете ли колко чаши кафе можете да изпиете, без да се страхувате от негативни последици за здравето си? Колко кафета можете да пиете на ден?

Кафето е неравномерно

Ние класифицираме кафето въз основа на съдържанието му на кофеин. Следвайки това, можем да изберем най-популярните арабика с 1 - 1,5 процента кофеин и робуста, в която съдържанието на посоченото органично химично съединение се оценява на около 3 процента. Стимулиращата му стойност зависи и от степента на изпичане на зърната. Светлите съдържат повече кофеин от тъмните.

Кафе и благополучие

Има причина някои хора да не могат да живеят без кафе. Понякога непосредствената възбуда, умствената пъргавина и енергията побеждават здравия разум. Защо тази черна напитка ни влияе толкова много? Кофеинът повишава нивото на серотонин в тялото ни, което се приравнява с вътрешното чувство за щастие. Нещо повече, кофеинът разширява кръвоносните съдове, благодарение на което можете да постигнете допълнителни нива на концентрация.

Пиенето на незначителна доза кафе отделя адреналин, което ви позволява да предотвратите ранната сънливост. От друга страна, трябва да имате едно на ум, тъй като употребата на кофейн значително повишава кръвното налягане, но това се случва само в началото на приключението с тази прекрасна напитка. По-късно, когато тялото ви свикне с кофеина, то няма да реагира толкова бурно. Може би дори няма да ви разсъни, така че ако някой наистина се интересува от допинг качествата на кофеина, трябва да остави кафето си настрана за няколко дни и след това да се върне към „пристрастяването“. Гарантиран задоволителен ефект!

Кафе и работа

Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането

Обзор на близо 200 научни публикации е установил, че умерената консумация на кафе – три до пет чаши на ден – не вреди на хр...

За да изпълняваме правилно ежедневните си професионални задължения, обикновено се подхранваме с кафе. Свободно достъпната кафемашина е абсолютно задължителна за всеки офис. Работодателите знаят това много добре.

Колко кафета можете да пиете на ден?

Въпреки че това е субективен въпрос, се предполага, че възрастен човек може свободно да консумира до 400мг кофеин на ден, което е приблизително четири чаши кафе! Струва си да запомните да не се наслаждавате на вкуса и миризмата му на твърде кратки интервали. Почивките с продължителност няколко часа ще бъдат най-оптимални. Ако започнете деня си с кафе, посегнете към следващото около обяд. Следващото в късния следобед, за предпочитане след работа.

Докато четете този текст, сигурно сте си помислили, че искам на всяка цена да ви убедя да пиете кафе редовно и затова няма да споменавам негативните ефекти от консумацията му. Това обаче съвсем не е вярно! Трябва честно да се каже, че то има и своите недостатъци. Ако приемете прекомерно количество кафе (от препоръчаното), рискувате да получите главоболие, безсъние и дори сърцебиене. По-продължителната зависимост ще се отрази неблагоприятно на стомаха и червата ви, което автоматично ще доведе до намаляване на имунитета на целия организъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com