Колко тежи 1 литър прясно мляко?

18279
Колко тежи 1 литър прясно мляко?
Снимка: iStock

Литърът е единица за обем, която за първи път е въведена през далечната 1795 година във Франция и по дефиниция се определя към онзи момент като един кубичен дециметър. Почти век по-късно е приет символа, с който днес познаваме и означаваме литъра – l.

В началото на миналия век литърът получава нова дефиниция – „пространството, заемано от 1 килограм чиста вода при температура на максималната ѝ плътност (3,98 °С) и при налягане от 1 стандартна атмосфера (760 mmHg). Вероятно нищо не разбирате от тази сложна дефиниция и продължавате да се колебаете дали 1 литър е равен на 1 килограм и примерно колко тежи 1 литър прясно мляко или 1 литър вода. Ако сте считали, че литърът винаги е равен на килограм, сгрешили сте, това зависи от течността, която измерваме в литри. Вижте верния отговор на тази загадка.

Знаете ли колко тежи 1 литър вода?

Колко тежи 1 литър прясно мляко?

Що се отнася до водата, можем да приемем, че литър вода е равен на 1 килограм. При температура на водата 4 градуса литърът живителна течност тежи 0,999975 килограма, което си е точно килограм. Ако температурата на водата е различна от 4 градуса, литър вода не е точно килограм, но е изключително близо. При температура на водата от 25 градуса например един литър вода е 0,997 килограма. Това е  толкова близо до 1 килограм, че можем да приемем, че по отношение на водата литър е равно на килограм. Това обаче не се отнася за другите течности. При част от тях литърът е чувствително по-лек от килограм, а при други – малко, много или изненадващо по-тежък. Как стоят нещата с прясното мляко и колко тежи 1 литър прясно мляко?

Литър прясно мляко тежи повече от килограм, но колко точно може да изчислите сами по специална формула, предназначен за целта. Количеството мляко, изразено в литри, лесно и точно може да се преобразува в килограми по следната формула:

M kg \u003d M l × ρ, където M l е количеството мляко, посочено в литри, M kg е количеството мляко в килограми, а ρ е плътността на млякото. В случай, че последната не е известна и не знаете каква е плътността на млякото, се препоръчва използването на средна плътност, за която е приета тази от 1,030 g/cm3. Използвайки формулата лесно може да преобразувате литри в килограми и да отговорите на въпроса колко тежи 1 литър прясно мляко.

Ето колко вода трябва да пием на ден според килограмите

Оказва се, че литър мляко тежи няколко грама повече от килограм. 1300 литра мляко тежат не 1300 гр., а 1339 гр. Разликата е малка, ако смятаме литър-два-три мляко, но ако смятаме хиляди литри, ще се получи сериозна разлика между литрите и килограмите, която вече няма да можем да приемем за незначителна. Така формулата се оказва безценен помощник, когато се налага да определим колко килограма са Х литра мляко, когато говорим за големи количества.

Колко тежат различните течности?

Ясно стана, че само при водата литър е равен на килограм. Разбрахме и колко тежи 1 литър прясно мляко, както и по каква формула можем да преизчислим литрите в килограми. Но тази формула е валидна само за млякото. Означа ли това, че ще са ви нужни десетки формули за различните течности? Едва ли бихте желали да правите сложни сметки, поради което ви улесняваме с теглото за литър от най-популярните и използвани течности.

  • Теглото на литър олио е около 880 гр.
  • Теглото на литър бензин е малко под 800 гр.
  • Теглото на литър бира е килограм и един грам, тоест можем да го приемем за килограм.
  • 1 литър етилов алкохол тежи 790 гр.

И ако изброените до тук течности се въртят около килограма, плюс-минус грамове, то теглото на литър живак със сигурност ще ви изненада – впечатляващите почти 14 килограма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 юни /валутен калкулатор/

Секси прически за мъже, които харесват най-много жените

7 признака, че имате нужда от почивка точно сега

Спасовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Името на кой наш град идва от гръцката дума за орел?

Кои билки започват да се берат през юни

Как да се преборим с падането на коса след боядисване?

Маска с яйчен белтък за красота и млада кожа

Защо хамстерите в къщата всъщност носят късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com