Колко ток харчи една духалка?

38731
Колко ток харчи една духалка?
Снимка: Pixabay

Колко електричество изразходва една духалка?

Духалката се състои от малък корпус, в който са вградени вентилатор и електрическа серпентина. Процесът на работа е много прост: намотката се нагрява, а вентилаторът разпределя топлината. Доста лесен за използване и много бързо затопля стаята, поради разпръскването на топлината. Но има няколко недостатъка: необходим е много кислород, тъй като отворената нагревателна намотка изгаря кислород. По време на работа вентилаторът издава много шум.

Колко електричество консумира духалката?

Вентилаторът може да се изключи, но тогава топлинният ефект на уреда е малък. В допълнение, това ще доведе до бързо изгаряне на спиралата, тъй като тя не се охлажда, което е опасно от пожар.

За да разберете колко електроенергия ще консумира духалката, първо трябва да обърнете внимание на фабричните спецификации. Освен това всичко ще зависи от режима на работа на устройството, ако работи в максимален режим, тогава разходът е по-голям, ако е в минимален режим, тогава по-малко.

Разберете кой енергиен клас електроуреди е най-икономичен

Какво влияе върху консумацията на електроенергия на духалката?

Вентилаторните печки са един от най-популярните видове нагреватели. Това се влияе от тяхната компактност и факта, че бързо загряват стаята. Те са лесни за пренасяне, лесни за използване и транспортиране. Не се нуждаете от специални инструменти, за да ги инсталирате.

Има няколко вида духалки, които ще разгледаме. Консумацията им на електроенергия зависи както от модела, мощността на производителя, така и от предназначението

Въз основа на видовете и дизайна те могат да бъдат разделени на типове:

  • вентилаторни печки с регулатор;
  • вентилаторни нагреватели с регулатор и термостат;
  • вентилаторни нагреватели за бързо затопляне на големи помещения.

Няма да повярвате кои уреди харчат най-много ток

Вентилаторите с регулатор имат няколко мощности и работят в зависимост от зададената. Например на позиция 1 работи с консумация на енергия 500 вата, на позиция 2 - 1000 вата, а на позиция 3 - 1500 вата. Съвременните модели могат да имат повече позиции за контрол на мощността. Основният недостатък е, че трябва постоянно наблюдение както за времето за превключване на захранването, така и след това, за да не прегрее.

Духалките с регулатор и термостат са по-сложен дизайн. Осигурява изключване на устройството от мрежата в случай на прегряване. Следователно не е необходимо постоянно да ги наблюдавате. Можете да ги включите и да се занимавате с работата си. Вграденият термостат ви позволява да изключите нагревателя при достигане на желаната температура в помещението. За да направите това, достатъчно е да хванете момента на температурата, от която се нуждаем, и да я фиксираме на термостата. Консумираната му мощност зависи от различни фактори, преди всичко от температурата, до която трябва да затопли помещението и след това да поддържа тази температура. Ясно е, че колкото по-голяма е разликата между първоначалната температура и необходимата, толкова повече електроенергия ще е необходима. Позволява да изберете няколко мощности, както и няколко режима на работа на вентилатора.

Ето как да разберете кой уред харчи най-много ток в дома ви

Ако се сравни с конвектор със същата мощност, тогава конвекторът ще затопли помещението за 30 минути, а такъв вентилатор за 10. Разликата е три пъти. Но той консумира значително количество електроенергия и е напълно неподходящ за битови нужди. Отоплението ще струва твърде скъпо.

Пример за изчисляване на потреблението на електроенергия

Нека се опитаме да изчислим максималната консумация на енергия на устройството. Ако в заводските спецификации е посочено, че мощността му е 2000 W, това означава, че той ще консумира 2 kW на час работа в максимален режим. През зимата приблизителният режим на работа е следният: час работи, а 2 е изключен. Следователно ще има 8 часа работа на ден.

2*8 и получавате 16 kW енергия на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com