Колко време кучетата се грижат за малките си?

11886
Колко време кучетата се грижат за малките си?
Снимка: Pixabay

Едно от първите опитомени от човека животни – кучето – днес е наш верен другар, който отглеждаме като член на семейството. Напълно нормално е да ни вълнуват заедно с темите за възпитанието, обучението, здравето на кучето ни и тази за майчинството особено ако очакваме палета в семейството. Независимо дали ще ги подарим,ще увеличим броя на сладките пухкави муцунки в дома си, или ще кастрираме майката, следва да знаем колко време кучетата се грижат за малките си.

В първия случай – ако подаряваме малките отговорът на този въпрос ще ни помогне за преценим кога е точният момент да го направим, а ако ще кастрираме майката, то е нужно малките да са отбити и самостоятелни, така че въпросът отново е от особена важност. Същият въпрос ще вълнува и любителите на животни, които спасяват бездомничета от улицата и им търсят дом. Нека го разнищим и да сме подготвени по темата, дори да не сме щастлив собственик на женско куче точно в момента.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Колко време кучетата се грижат за малките си и кога палетата стават самостоятелни?

Напълно възможно е кученцата да бъдат отделени от майките на 8 седмици, че дори и по-рано, ако ги обгрижвате и храните с биберон. Ако обаче се вълнувате как е най-правилно и най-добре за палетата, то имайте предвид, че времето, в което вашето кученце прекарва с майка си, братята и сестрите си, е от решаващо значение за развитието му. 3-4 месеца са оптималният вариант. Кученцето ще има време да научи всичко необходимо от майка си, за да израсте и играе с другите мъници, но няма да е пораснало прекалено, за да е трудна социализацията му и свикването с новото семейство – хората и други евентуални домашни любимци в новия дом.

Най-важен за развитието на кутретата естествено е първият месец от живота им, пред който зависят от майките си изцяло. Първото мляко на майката, наречено коластра, е богато на хранителни вещества и антитела, които предпазват кученцата от болести, докато имунната им система все още се развива. Новородено може да оцелее и без майка, ако го храните с биберон и изпишквате, но най-вероятно ще има здравословни проблеми през живота си и слаба имунна система. Веднъж навършило месец, кученцето ще има по-голям шанс да порасне здраво, дори да е без майка. След 4-тата седмица мъничето вече се храни само и с много търпение и обич може да бъде отгледано и от хора без майката.

Как да си изберем най-доброто куче?

Навършило два месеца, кученцето обикновено е отбито, но това не означава, че е идеалният момент да го отделите от майката. Когато се колебаете колко време кучетата се грижат за малките си, погледнете в природата. Малките остават около двойно повече близко до майките си.

Може да го отгледате само и без мама, но ако му мислите най-доброто, проявете търпение и ги оставете заедно поне още един цял месец, през който кучето ще се научи на поведение, ще се социализира и ще разбере колко силно да хапе по време на игра – важен урок, който ще му спести етикета „агресивно, хапещо“ и ще го спаси от приют или живот без човешко семейство. Периодът на социализация е от 6 до 14 седмична възраст – позволете на кутрето да го направи заедно с мама и другите палета. Кученцата ще наблюдават майката и ще копират поведението ѝ, което е полезно за тях.

Изследвания по темата „Колко време кучетата се грижат за малките си?“ и колко е оптималното полезно за тях, сочат, че кученцата, отделени от котилото твърде рано, са по-склонни да проявяват страх, агресия, безпокойство, опазване на ресурсите, реактивност и неподходящо хапане при игра, отколкото кученца, които остават с котилото поне осем седмици, като най-добре е да са 12 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com