Колко време най-малко трябва да се пекат мъфините

1515
Колко време най-малко трябва да се пекат мъфините
Снимка: iStock

Мъфините са малки овални или кръгли печива. Самата дума идва от френската дума moufflet, което означава „мек хляб“. Да, мъфинът е вид хляб! Къпкейкът е изключително сладък сладкиш с пълнеж от ядки, стафиди или конфитюр. Основната разлика е в процеса на готвене. Първо мазнината (масло, мас или маргарин) се стрива със захарта. След това добавете яйцата и накрая брашното с бакпулвера. Кексчетата трябва да бъдат украсени с глазура или крем отгоре.

При каква температура е най-добре да се пекат мъфините?

Преди печене загрейте фурната до температурата, посочена в рецептата. Единственият начин да разберете със сигурност дали вашата фурна загрява правилно е да я тествате с подходящ за фурна термометър.

Тестото се пече от краищата навътре, така че средата се изпича последна. Ето защо мъфините може да е изгоряла по краищата и недостатъчно изпечена в средата – резултат, до голяма степен свързан с температурата на фурната.

Печете мъфините на 160 градуса, това е най-често посочената температура в рецептата. Не забравяйте да прочетете рецептата за точните инструкции, тъй като дебелината на тестото може да варира. Температурата на печене на мъфините зависи от вашата фурна и може да се различава от температурата, посочена в рецептата.

Тъй като всички фурни пекат по различен начин, може да се наложи температурата да се намали или, обратно, да се повиши с 5-10 градуса. Например, ако имате газова фурна, тя обикновено пече по-горещо, така че е по-добре да намалите температурата с 5-10 градуса. В този случай времето за печене се увеличава с около 10 минути.

Ароматни и лесни МЪФИНИ с ванилия: Перфектният десерт

Колко време отнема печенето на мъфините?

Ако фурната се нагрява равномерно и е монтиран специален термометър, тогава печенето на мъфини при температура от 160 градуса отнема средно 30-40 минути. Това време е достатъчно мъфините да втасат добре и да се образуват правилните трохи вътре.

ВАЖНО! Не отваряйте вратата на фурната по време на печене, докато мъфините не са изпечени поне на 80%. Причината за това е, че всеки път, когато отворите вратата на фурната, температурата вътре пада.

Имайте предвид, че дори да извадите мъфините от фурната в точното време, те ще продължат да се пекат. Затова първо трябва да оставите да изстине само за няколко минути, преди да прехвърлите всяка торта върху решетка.

Как да разберете дали са готови?

Забийте клечка за зъби в най-дълбоката част на мъфините. Ако излезе със залепнало тесто, още не е готово. Ако шишът излезе чист, тогава са готови.

Друг начин да проверите дали са готови е като леко натиснете горната част с палец. Ако отскочи веднага, значи е готово; ако не, дайте му още няколко минути, след което проверете отново. Ако кексчетата имат нужда от повече време във фурната, но изглеждат така, сякаш могат да изгорят отвън, намалете температурата на фурната с поне 5 до 10 градуса.

Тънкостите на печенето на кексчета и мъфини

Колко тесто и крем са ви необходими за един кекс?

Грамовете тесто ще зависят от капсулите, които използвате. Уверете се, че използвате размера на капсулите за сладкиши, посочени в рецептата. Стандартната капсула има размери:

·         Диаметър на горната част – 6.5см

·         Диаметър на дъното – 4,5 или 5 см

·         Височина – 4 см

А за капсула с такъв размер са необходими 50-55 грама тесто. Опитайте се да не препълвате капсулата с тесто и да я напълните на 2/3, за да може горната част на кексчето да се надигне равномерно и тестото да не изтече от формата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com