Крокодил се нахранил с динозавър преди 95 млн. години

3501
Крокодил се нахранил с динозавър преди 95 млн. години
Снимка: Martin Str / Pixabay

Животното, което е способно да погълне динозавър, е праисторически крокодил. Този праисторически крокодил вероятно е погълнал малкия орнитопод малко преди собствената си смърт от ръцете на още по-голямо същество преди около 95 милиона години.

Когато палеонтолозите се натъкнали на древния скелет на крокодил в Куинсланд, Австралия, те получили повече, отколкото очаквали. Не само че крокодилът бил непознат досега вид, но и имал останки от динозавър в стомаха си.

Невероятните открития на археолозите

Екип от палеонтолози и доброволци се натъкнали на вкаменелости на крокодил през 2010 г. Те направили откритието в геоложка скална формация, наречена формация Уинтън, която и преди е изкарвала кости на динозаври.

Те не очаквали да направят тази зашеметяваща находка - всъщност търсели кости на савропод - но се натъкнали на останките на крокодил.

„Правиш най-добрите открития, когато счупиш нещо“, казал единия от археолозите, отбелязвайки, че челният товарач (машина за разкопаване) е повредил вкаменелостите на крокодила.

Докато учените изследвали вкаменелостите, те направили две вълнуващи находки. Първо, двуметровият крокодил, изглежда, е неоткрит досега вид. Второ, в стомаха му имало останки от малък динозавър.

Изследователите го нарекли „Confractouchus sauroktonos“, което означава „счупен убиец на динозавър“. Тъй като костите са били плътно преплетени, изследователите използвали рентгенови лъчи, компютърна томография и 3D компютърно моделиране, за да ги изследват по-отблизо.

Динозавърът, изяден от крокодила, е орнитопод, малък растениеядец, живял преди 100 милиона години. Орнитоподите били малки динозаври, вероятно малко по-големи от пиле около 1,2 килограма.

Откритието предлага завладяващ поглед към това как австралийската екосистема е процъфтявала преди десетки милиони години. Рядко се срещат примери за хищничество на динозаври и още по-рядко се намира съдържанието на стомаха в изчезнали крокодили.

Наистина ли тази броня е непробиваема?

„Като се има предвид липсата на сравними глобални екземпляри, този праисторически крокодил и последното му хранене ще продължат да предоставят улики за взаимоотношенията и поведението на животните, които са обитавали Австралия преди милиони години“, казват изследователите.

Вкаменените останки от този новооткрит крокодил сега са изложени в Музея на австралийската епоха на динозаврите, за да могат всички да видят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com