Кучетата по-умни ли са от котките?

4943
Кучетата по-умни ли са от котките?
Снимка: iStock

Продължаващата кавга за това дали кучетата или котките са по-умни е разделяла любителите на домашните любимци през цялата история и научните изследвания са осигурили гориво за дебата.

Някои изследвания предполагат биологични разлики в интелигентността между котки и кучета. Изследванията разкриват, че мозъчната кора, слоят на мозъка, който контролира функции, като решаване на проблеми и вземане на решения, има много повече неврони при кучета, отколкото при котки. Докато кучетата притежават средно около 530 милиона неврони в кората, котките имат само около 250 милиона - почти половината от количеството, което се среща при кучетата. Въпреки че тези данни може да изглежда предполагат, че кучетата са два пъти по-интелигентни от котките, пряката връзка между по-големия размер на мозъка и повишената интелигентност не е категорично доказана. Независимо от това по-големият брой неврони на кучетата често се разглежда като показател за тяхната превъзходна интелигентност.

Най-големите домашни котки

Кучетата са склонни да демонстрират силна социална интелигентност, правейки сравнения с умствените способности на човешките малки деца. Проучванията показват, че кучетата показват самосъзнание и успяват в задачи за съвместна комуникация.

Изследванията за социалната интелигентност на кучетата обаче трябва да се приемат със зърно сол в дебата за котки срещу кучета. Въпреки че мнозина гледат на кучетата като на основни обекти за изследване на социалното познание, котките рядко се изследват в поведенчески лаборатории. Учените започнаха да изучават поведението на котките едва към началото на 21-ви век и се появи малко информация за котешката интелигентност. Някои изследвания предполагат силна социална интелигентност както при кучета, така и при котки; в едно проучване, когато представители на двата вида се състезаваха в тест за намиране на скрита храна, те постигнаха доста сходни резултати. Въпреки това дефицитът на информация за поведенческите тенденции на котките означава, че познаването на котешката социална интелигентност остава ограничено.

Топ 10 на най-силните кучета

Всъщност самото сравнение между кучета и котки може да няма фактическа основа. Тъй като двата вида имат толкова различни навици и роли, някои учени заключават, че сравненията са нелогични. Кучетата и котките са еволюирали, за да успеят да изпълняват задълженията на собствения си вид, което означава, че техните видове интелигентност може да не са сравними.

В крайна сметка остава неубедително дали котките или кучетата са по-интелигентни. Въпреки че някои данни сочат, че кучетата показват по-високи нива на социален интелект, са необходими повече изследвания, за да се разреши дебатът между любителите на котки и любителите на кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com