Къде е станало залавянето на Васил Левски?

2565
Къде е станало залавянето на Васил Левски?
Снимка: facebook

Преди да се стигне до залавянето на Васил Левски, нека се върнем малко по-назад във времето, за да проследим как се стига дотук.

Арабаконашкият обир

Организацията на Левски има голяма нужда от средства за оръжие. Димитър Общи предлага да оберат турската поща в прохода Арабаконак, но Васил Левски и Централният комитет са против тази акция.

Въпреки това, Димитър Общи не се отказва и действа заедно с революционните комитети в Тетевен, Орхание (Ботевград) и Етрополе. Четата на Димитър Общи включва 17 души, между които и един турчин. Обличат се в турски униформи и се отправят към Арабаконашкия проход.

Хазната е пленена, без да се пролее капка кръв. Парите са натоварени на конете, а четата тръгва към кошарата на Цоло Тополски, където трябва да се разделят - общо 125 000 гроша. Водачът на четниците Тодор Бръмбара получава награда от 1000 гроша, другите участници - по 500 гроша, а останалите пари са скрита или пренесени в Тетевен. 

Разкриването на обира и участниците в него става случайно чрез предателство на някои от замесените в акцията. Мазхар паша арестува някои от четниците, извършили грабежа и намира почти всички пари - около 115 000 гроша. От останалите 10 000 гроша само 3500 са използвани от революционната организация. Водачът на четата Тодор Бръмбара издава Димитър Общи, който бяга, преоблечен в женски дрехи, за да стигне до Румъния, но по пътя за Плевен е арестуван.

Имало ли е среща между Васил Левски и Христо Ботев?

Признанията на Димитър Общи

След като е задържан, Димитър Общи признава всичко за обира, за вътрешната организация и за нейния създател и ръководител Васил Левски. Разказва всичко, което знае за Българския революционен централен комитет и ръководителите му. Димитър Общи дори иска да го отведат в Цариград, за да говори лично със султана.

Изброява имената на всички селища с действащи комитети и имената на съмишлениците. Всичко това дава възможност на османската власт да научи подробности за дейността на комитетите и участниците в тях в цялата страна. Почти всички членове на софийската организация са арестувани. Димитър Общи има портрет на Васил Левски, който показва на турските власти.

В писмо на Йорданка Филаретова до Найден Геров се съобщават подробности за масовите арести чрез австрийската поща в София. Писмото информира, че Димитър Общи е докаран на верига с 38 души и една жена, с белезници на ръце. Заловените влизат в София на 29 октомври 1872 г. “с тъпани, зурни, таламбази, пукания пушки, придружени с грамадна турска тълпа”.

Залавянето на Апостола

След трусовете в резултат на Арабаконашкия обир, на 25 декември 1872 г. Левски пристига в Ловеч. Заварва тежкото положение на местния комитет, който не работи, а властта наблюдава къщата на председателя поп Кръстьо. Затова Левски не може да се срещне с него и тръгва с Никола Цветков на другия ден за Търново.

С тях е целият архив на организацията. Вечерта остават да пренощуват в Къкринското ханче със съдържател Христо Цонев Латинеца - също член на комитета.

10 мисли на Васил Левски, които са актуални и днес

Според една от версиите Левски е трябвало да се срещне тук с председателя на комитета поп Кръстьо, който го предава. Според друга версия, ханчето е обградено от заптиета и предателство няма. Дяконът се опитва да се спаси чрез стрелба, но е ранен и заловен. Когато го залавят турците не знаят кой точно е той. Откарват го в Търново, за да бъде разпознат, след което го отвеждат в София.

Къкринското ханче

Днес Къкринското ханче е известно като лобното място на Васил Левски. Намира се в центъра на село Къкрина, на 16 км от град Ловеч. С годините сградата му се руши, а след пожар в началото на 20-ти век е унищожено до основи. През 1901 г. е поставена паметна плоча на мястото, където е заловен Апостолът.

По-късно ханчето е реставрирано до автентичния му вид. През 1931 г. е открит музей, чиято експозиция пресъздава истинския вид на ханчето преди пожара. В двора му се намира и брястът, свидетел на залавянето на Левски. Издига се и паметник на Апостола. Къкринското ханче е част от 100-те национални туристически обекта. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com