Къде и кога се пише запетая при обръщение?

57440
Къде и кога се пише запетая при обръщение?
Снимка: iStock

Ако не вярвате, че пунктуацията е от жизнено важно значение, спомнете си примера, който ясно подчертава това, като сравните двете изречения: „Да се обеси, не да се помилва.“ и „Да се обеси не, да се помилва.“  Тук една-единствена запетая е разликата между живота и смъртта. При първото изречение смъртната присъда е подписана, докато при второто мястото на запетаята сочи помилване.

Този пример е ярко доказателство за ключовото значение, което играе запетаята като препинателен знак и показва красноречиво защо е важно да се владее пунктуацията, употребата на запетаи в българския език, сред които е и запетаята при обръщение. Къде се поставя запетая при обръщение, какви са нормите, правилата и има ли изключения от тях, ще научите от статията. Всяко обогатяване на знанията по темата е ценно и днес, когато бесилото не ни застрашава, защото грамотността е мерило за интелекта на една нация.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Кога се пише запетая при обръщение?

В общия случай имаме ли обръщение, имаме и запетая, като тя огражда обръщението от двете му страни, отзад, ако обръщението е в началото на изречението, и отпред, ако обръщението е в края на изречението.

„Ела, мамо, разкажи ми приказка“ – обръщението не е в началото или в края на изречението, а в средата му, поради което се огражда от двете страни със запетаи.

„Мамо, ела, разкажи ми приказка.“ – обръщението „мамо“ е в началото на изречението, поради което запетаята е само една, а мястото ѝ е след обръщението.

„Ела, разкажи ми приказка, мамо.“ – обръщението „мамо“ е в края на изречението, поради което запетаята е една и мястото ѝ очаквано е пред обръщението.

Тук особености няма, обръщението се огражда, без да е от значение какво стои около него. Дори да е съюзът „и“, то запетаята пак се поставя, което пък води до изречения, в които се появява запетая пред еднократно употребен съюз „и“. „Ела, тате, и ми донеси куклата.“ е изречение, което онагледява това правило и е точно такъв пример.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Правилото, което обсъждаме, изглежда лесно, нали? Със сигурност не поражда особено затруднения, защото е разбираемо и няма изключения. То обаче далеч не изчерпва правилата и не отговаря изчерпателно на въпроса кога се пише запетая при обръщение, основните сред които са:

-          Ако обръщението представлява словосъчетание, то цялото словосъчетание се огражда със запетаи.

"Ела, мила мамо, да те гушна.“

Правилото важи и ако словосъчетанието е от 3 или повече думи

"Ела, мила моя мамо, да те гушна.“

-          Ако след обръщението има частица „ма“ или „бе“, то тя е част от обръщението, става  цяло словосъчетание и запетаята се поставя след частицата, като между обръщението и частицата не се пише запетая.

„Тук, мамо ма, има ли кукли?“

-          Ако пред обръщението има частица „ма“ или „бе“, то запетая се пише и след частицата, и след обръщението, тоест частицата не се счита за едно цяло словосъчетание и си се огражда и тя, и обръщението със запетаи.

„Бе, Петко, къде си тръгнал?“

-          В официалната кореспонденция обръщенията се ограждат със запетаи от двете страни, ако има поздрав пред тях „Здравейте, г-жо Бакалска“. Ако обаче официалната кореспонденция започва не с поздрав, а с друго обръщение, то тогава имаме словосъчетание и запетая се пише само след него: „Уважаеми г-н Петров,“. Тук трудностите, свързани с правилата кога се пише запетая при обръщение, произхождат най-вече от неразличаването на поздрава. Ако запомните, че „здравейте“, „добър ден“, „добро утро“ и т.н. са поздрави, то проблем с правилото няма да имате и не се очаква допускането на грешки.

А владеенето на правилната употреба на запетаи в официалната кореспонденция далеч не е без значение и показва ниво на грамотност, което определено е важно за имиджа на бизнеса и институциите или на лицата, пишещи тази официална кореспонденция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно