Лайфхак да се отървете от хлебарките в къщата завинаги

14617
Лайфхак да се отървете от хлебарките в къщата завинаги
Снимка: iStock

Необходимо е да изгоните тези неприятни "съседи" от къщата не само заради отвращението ви. Хлебарките са опасни, тъй като могат да пренасят много патогени на стомашно-чревни заболявания, опасни инфекциозни заболявания, вируси и дори яйца на червеи. Ето защо е важно да предприемете стъпки, за да се отървете от хлебарките завинаги.

Първата стъпка е да извършите щателна проверка на всички мебели, включително шкафовете, чекмеджетата и печката. Хлебарките могат да направят гнезда на най-невероятни места, така че е важно да проверите цялото съдържание и да го извадите от зоната за обработка. Ако намерите гнезда, например, на рафтове или в ъгли, трябва да ги унищожите с инсектицид. Препоръчително е да преместите мебелите далеч от стените и да напръскате пукнатините със специален спрей за хлебарки.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Втората стъпка е да премахнете остатъците от храна като зърнени храни, захар, галета и други подобни. Измийте старателно всички рафтове и чекмеджета със сапунена вода или народни средства.

Освен това на най-достъпните места, например по дъските, на гърба на мебелите и около канализационните и вентилационните отвори, е необходимо да нанесете непрекъснати ленти от молив за хлебарки или да поставите точки от паста на разстояние 15-20 cm Това ще помогне да се предотврати навлизането на насекоми.

Също така е изключително важно да се затворят херметически всички „входове“ в апартамента, през които те могат да проникнат отвън. Пропуските около газовите и водопроводните тръби, канализационните канали и други отвори трябва да бъдат запечатани. За да направите това, можете да използвате уплътнител, гипсова шпакловка или внимателно силикон около вентилационните решетки. Важно е тези места да се третират с ефикасно лекарство.

Ето как експертите се справят с хлебарките вкъщи

Важно е поддържането на чистота

След като сте предприели всички необходими мерки, за да се отървете от хлебарки, важно е да поддържате къщата чиста, за да запазите постигнатия резултат.

Почиствайте редовно, особено в ъглите и там, където се натрупва мръсотия. Затваряйте плътно храната, изхвърляйте боклука своевременно и редовно. Избършете сухите повърхности, особено мокрите, тъй като хлебарките предпочитат такива места. Избягвайте да оставяте мръсни чинии и мръсни маси през нощта с храна и трохи.

Освен това можете да използвате репеленти против насекоми за по-ефективна защита срещу хлебарки.

Има и народни средства, които могат да помогнат в борбата с тях. Например, разливането на борна киселина или силициев диоксид върху местообитанията или възможната поява на хлебарки помага за намаляване на техния брой.

Амонякът също е добър за отблъскване на хлебарки и може да се използва за избърсване на повърхности в шкафове и подове. Можете също да опитате да използвате алкохолен разтвор на формалдехид за третиране на маси и повърхности.

Можете да опитате да създадете домашни капани за хлебарки. Например, намажете стените на купа с масло или вазелин и поръсете захар, бисквитени трохи или бира в купата. Това може да помогне при улавянето и контролирането на броя им.

Изборът на конкретен репелент срещу хлебарки зависи от различни фактори като вида на помещението, степента на заразяване и предпочитанията на индивида. За да се отървете ефективно и трайно от тези насекоми, е важно да бъдете последователни в борбата с тези неприятни съседи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com