Лаптоп втора употреба или нов да си купим през 2023

6520
Лаптоп втора употреба или нов да си купим през 2023
Снимка: https://www.kvantservice.com/laptopi/

Лаптопите втора употреба са основно два вида

Употребявани лаптопи предлагани директно от техните собственици (за по-кратко ще ги наричаме само употребявани лаптопи) и Реновирани лаптопи (Refurbished), които се предлагат от специализирани в тази сфера компании (за по-кратко ще ги наричаме само refurbished лаптопи)

Употребявани лаптопи

Употребяваните лаптопи най-често се предлагат директно от техните собственици. Качеството на такива машини силно зависи от това как са били експлоатирани. Най-често тези устройства се предлагат БЕЗ гаранция. И това е нормално, защото едва ли който и да е собственик може да осигури адекватно обслужване в случай на проблем.

Освен това напълно е възможно да има и скрити дефекти, които често се проявяват след няколко часа или дни работа. Типичен пример за това е ако видеокартата на лаптопа е прегрявана (един много често срещан проблем при бюджетните масови лаптопи).

Ефектът (син екран или забиване на машината) се проявява едва при натоварване на видеокартата. Това може да се случи и след няколко дни работа. Така, че закупуване на употребявани лаптопи директно от техните собственици си е общо взето на юнашко доверие. Може и да се получи и добра сделка, но риска е твърде голям.

Refurbished лаптопи

Refurbished лаптопите са също втора употреба, но с няколко много съществени разлики от гореописаните. Те са обработени и тествани от оторизирани компании, които разполагат със специалисти, инструменти и многогодишен опит в тази дейност.

Избирайки Refurbished лаптоп втора употреба вие имате възможност да закупите най-висок клас лаптоп на много добра цена, с гаранция, и следгаранционно обслужване.

Вероятността да получите устройство със скрит дефект е много малка. Получавате гаранция (най-често 6 - 12 месеца) и извънгаранционно обслужване в случай на проблем.

Най-често се предлагат премиум ноутбуци от висок клас (бизнес модели и инженерни модели) от световните топ производители Dell, Lenovo и HP.

В същото време цените на повечето базови модели са доста атрактивни и приемливи.

Новите лаптопи – предимства и (не)скритите недостатъци на този избор

Често веригите за продажба на ИТ техника пускат “невероятни” оферти за нови лаптопи. Но колко е изгодна една такава оферта?

Новите лаптопи имат са силно разпространени в България като “бюджетни нови лаптопи”. Ще им обърнем малко повече внимание, защото те са 80-90% от закупените лаптопи в България.

Кои са техните отличителни белези?

  • Шарен и лъскав корпус
  • „Напомпани“ параметри
  • Етикети “ПРОМОЦИЯ”, “ОТСТЪПКА”, “САМО ДНЕС”
  • Цена - максимално до 1000 - 1200 лв.

Естественно и тези лаптопи си имат „тъмна“ страна, която консултантите или не познават или умишлено скриват. А именно - надеждността в процеса на експлоатация.

Всъщност повечето такива лаптопи започват, след не особено дълъг период от време, да се държат странно:

  • Учудващо бавна работа за параметрите
  • Забиване на машините по време на работа
  • Син екран с намръщено човече

И започва едно ходене по сервизи и специалисти. Но диагнозата е почти винаги: лаптопът работи.

И донякъде е вярно - лаптопът работи, но не оптимално. Много често се наблюдават проблеми с ефективността, които възникват в резултат на използването на по-евтини компоненти, като например нискокачествените HDD и SSD дискове. Също така, охлаждането е далеч от оптималното, което довежда до неадекватно охлаждане и работа на процесора при около 1/3 от възможностите и скоростта си.

Често след по-интензивна употреба се получава спукване на капака на лаптопите в областта на пантите. Пластмасата на екрана все повече се отваря, докато в един момент се откъртва и пантата.

Разбира се, в сервизът отказват да признаят това за гаранционен ремонт и потребителят е изправен пред дилемата да даде 200-250лв., за да се сменят капаците и пантите, или да работи с лаптопът докато стане напълно неизползваем.

В крайна сметка, тези лаптопи трудно достигат момента да излязат от гаранция.

Изводи и препоръки

Употребяван лаптоп е препоръчително да закупите само от близък човек или собственик, който познавате лично и може да гарантира за качеството му.

Бюджетният нов лаптоп на пръв поглед изглежда много добра сделка (силни параметри и съвсем прилична цена), но трябва да имате предвид, че сделката едва започва с покупката. Помнете, че този тип лаптопи често използват по-нискокачествени компоненти, пластмаси и като цяло са от по-нисък клас.

Refurbished лаптопите са опцията, при която можете да купите висок и премиум клас модели от световните топ производители на много добри цени. Можете да си изберете ноутбуци с много високи параметри и на достъпна цена. При това имате гаранция и следгаранционно обслужване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com