Легенди и митове за канелата

4428
Легенди и митове за канелата
Снимка: iStock/Guliver

Канелата е позната на хората от древни времена. Тази удивителна подправка е била позната на човечеството още през 2800 г. пр.н.е. д., както свидетелстват китайските исторически писания. През 1500 г. пр.н.е. д. Египетски ръкопис записва рецепта, включваща канела. През 1 век от н.е. Плиний вече е писал за нейния вкус и полезни качества и е описал няколко вида канела.

Легенди за канелата

Разказвани са различни странни легенди. Една от тези легенди е, че Херодот казва, че канелата се извлича от гнездото на феникса. За да получи канелата, ловецът предлага на птицата големи парчета месо. Фениксът ги носел в гнездото и така ден след ден под тежестта на месото дъното на гнездото се срутило и канелата падала.

Аристотел се съмнявал в истинността на тези митове и един от учениците му, Теофаст, първи предположил, че канелата всъщност е кората на дърво, растящо в Арабия. Въпреки това, тази от части вярна версия също е украсена с много невероятни детайли: канелените дървета уж се пазят от орди от отровни змии, а събирачите на канела трябва да носят телешка кожа, за да се предпазят от ухапвания, оставяйки само очите си отворени. В същото време е трябвало да оставят една трета от реколтата като дар на боговете.

Рецептите с канела, които спомагат облекчението както на кашлица, така и на болки в корема

Магическа сила на канелата

Всички тези истории обграждат екзотичната подправка с мистичен ореол, а това е послужило като оправдание за високата цена. Канелата се използвала не само за готвене, но и в свещената практика. Приписват й способността да пречиства кръвта и съзнанието. Смесен със смирна, тя се използва за призоваване на духове, канелата е била необходима за производството на амулети, които привличат пари, любов и други облаги за човека. Тези, които искат да изпробват магическата сила на канелата, могат да си направят талисман за привличане на любов.

Китайците са използвали масло от канела за метеоризъм. Гърците го оценяват заради стомашните и антисептични ефекти. В Европа канелата се използва от около 9-ти век като съставка в греяно вино и любовни запарки. Давали го на родилки като успокоително. Когато Великобритания колонизира Цейлон в края на 18 век, Източноиндийската компания придобива монопол върху производството и търговията с канела.

6 ползи от канелата за растенията

Известно е, че в Гърция 35 кг канела можели да се разменят за 5 кг сребро, а в някои страни цената на тази подправка е била 10-15 пъти по-висока.

Събирането на подправки от едно дърво се извършва не повече от веднъж на всеки пет години. Толкова време е необходимо на кората на растението, за да се възстанови.

Според проучвания половин чаена лъжичка канела е достатъчна за значително намаляване на нивата на кръвната захар.

Миризмата на канела подобрява производителността.

Чаят от канела е в състояние да облекчи човек от симптомите на настинка за няколко часа.

Етеричното масло от канела е отлично средство за борба с чувството на самота. Важно! Маслото от канела е много пикантно и може да причини силно дразнене на кожата.

Основните лечебни свойства на етеричното масло: анестетично, антисептично, карминативно, повишава функционалната активност на стомаха, инсектицидно, кардиотонично, насърчава функционирането на черния дроб и жлъчния мехур, афрозидиак, затоплящо, противоглистно, антисептично, спазмолитично, стягащо, тонизиращо, засилва циркулацията на течности в тялото, силен стимулант на жлезите с вътрешна секреция, повишава кръвообращението, помага за премахване на брадавици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com