Лесен тест показва дали пиете достатъчно вода дневно

18719
Лесен тест показва дали пиете достатъчно вода дневно
Снимка: congerdesign / Pixabay

Човешкото тяло може да функционира само няколко дни, без да попълва вода. Ето защо е толкова важно да обръщаме внимание на това колко течности консумираме всеки ден. Водата поддържа много от основните функции на тялото.

Нивото ѝ е отговорно за количеството кръв, а оттам и за транспорта и усвояването на хранителните вещества. Освен това водата регулира телесната температура и благодарение на нея можем да отделяме метаболитните странични продукти. Така че питейната вода в известен смисъл е естествена детоксикация на тялото ни. Ежедневно трябва да приемаме от 1,5 до 2 литра вода. Недостигът ѝ може не само да причини умора, но и болка и световъртеж и да повлияе на еластичността на кожата. Често се случва тялото ни да не е правилно хидратирано. Как да проверите дали приемете нужното количество?

Тази вода подмладява мозъка с десетилетие и укрепва паметта

Розмаринът е билка, използвана за профилактика и лечение в народната медицина от незапомнени времена. Известна е като цар на билките и ...

Учените казват, че трябва да пием средно 1,5-2 литра течности на ден. Това са около шест или осем чаши. Всъщност обаче посягаме към напитките само когато сме наистина жадни.

Питейната вода е изключително важна. Какво може да причини нейният дефицит?

Водата осигурява правилното функциониране на тялото, а също така има благоприятен ефект върху кожата ни. Твърде малко вода може да доведе до умора, главоболие и виене на свят. Положението е много по-сериозно в случай на дехидратация. Тогава може да бъдем придружени от симптоми като:

- общо чувство на умора
- повишена жажда
- намалено уриниране,
- суха уста
- запек
- суха кожа,
- световъртеж.

Коя вода е по-полезна – топла или студена?

И сами знаете, че прозрачната течност без вкус и мирис е жизненоважна за човек. Колкото по-големи количества вода приемаме в рамките на...

Как да проверим дали пием достатъчно вода?

Индикаторът за хидратация на тялото според Националната медицинска библиотека трябва да бъде т.нар. тургор на кожата, тоест нейната твърдост и еластичност, които се проявяват като способност да променя формата на кожата и незабавно да се връща в първоначалното си състояние.

Тургорът е състояние на напрежение на клетъчната стена, което възниква в резултат на действието на вътреклетъчно хидростатично налягане върху нея. Липсата на вода на клетъчно ниво показва необичаен тургор - което показва, че кожата се нуждае от време, за да възвърне естествената си форма.

Как можете да разберете дали пиете достатъчно вода? Тестът за тургор на кожата, който е прост тест, извършван върху повърхността на кожата, ще помогне.

Защо да пием по 1 чаша вода всяка сутрин

Водата е изключително важна за човешкия организъм. За това се знае и говори от както свят светува. Приемът на достатъчно количество вод...

Стиснете кожата на гърба на ръката си с палеца и показалеца, задръжте за няколко секунди, след което освободете. Ако кожата веднага се върне към формата си, това е знак, че тялото ви е достатъчно хидратирано. Ако деформацията продължи известно време, това е сигнал от кожата, че имате нужда от повече вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно