Любимите плодове: Преди или след хранене е най-добре да се хапват?

943
Любимите плодове: Преди или след хранене е най-добре да се хапват?
Снимка: iStock

Плодовете имат свое идеално време за хапване - те са готови да дадат на тялото всичките си витамини и микроелементи, да предотвратят заболявания, да укрепят имунната система и да забавят старостта. Например портокалите е най-добре да се ядат през първата половина на деня, от 6 сутринта до обяд. И не се препоръчва да ги ядете през нощта - това е изпълнено с киселини, дискомфорт в стомаха и безсъние. Искате ли да знаете повече за това кога е най-доброто време за ядене на плодове?

Кога плодовете са по-здравословни - преди или след хранене?

Много хора са свикнали след обилен обяд или вечеря да ядат плодове и салати – като десерт. Но учените казват, че е по-добре да правите това на празен стомах. Според изследване на американския антрополог и диетолог Алън Уокър, плодовете се усвояват не в стомаха, а в червата, където достигат след 15-20 минути, ако ги ядете на празен стомах. Там се абсорбират всички витамини, микро- и макроелементи. Ако стомахът е пълен, плодовата маса се задържа в него и постепенно започва да ферментира. Това не само намалява стойността на изядения продукт, но и води до много неприятни усещания като киселини и подуване на корема.

Лекар: Тези плодове са вредни за хората над 50 години

Затова е по-добре да се насладите на плодове или на празен стомах, или между основните хранения, като лека закуска. Растителните фибри ще потиснат чувството на глад, а плодовите киселини ще помогнат за активиране на метаболизма.

Ползите от горските плодове с малки семена, като киви, малини или ягоди. Благодарение на високото съдържание на неразтворими фибри, те не само осигуряват отлично насищане, но и помагат за предотвратяване на такива сериозни заболявания като рак на дебелото черво. И така, за да бъдат плодовете полезни, запомнете тази проста формула:

・след хапване на пресни зеленчуци, плодовете могат да се ядат 2 часа по-късно;

・след обяд без месни ястия - след 3;

・след хранене с месо, особено червено - след 4.

Най - добрият вариант е да включите плодове в сутрешното си хранене, а също и да ги ядете като междинна закуска 30 минути преди обяд или вечеря. Овесена каша или оризова каша с пресни плодове или плодова салата сутрин е източник на здравословни въглехидрати, които ще „събудят“ тялото, ще го напълнят с енергия и ще ви позволят да живеете спокойно до следобедната закуска. Но вечер плодовете не са най-здравословната храна.

Тези плодове са истински еликсир за кръвоносните съдове

След 19.00 часа метаболизмът се забавя и физическата активност намалява. Ако ядете екзотични плодове преди лягане, тялото ви просто няма да има време да преработи фруктозата и фибрите, което може да доведе до появата на отоци и мастни натрупвания.

Как да извлечем максимума от плодовете?

・Световната здравна организация препоръчва да се ядат поне 400 г плодове дневно.

・Най-здравословните са пресните сезонни плодове. Замразените са по-малко здравословни, но е по-добре да избягвате напълно консервираните.

・Екзотични плодове като авокадо и кокос трябва да бъдат изключени от диетата за хора с висок холестерол в кръвта. Те съдържат големи количества растителни мазнини, които могат да влошат здравословното състояние.

・Гроздето, бананите и черешите са с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Ако се опитвате да отслабнете или страдате от диабет, по-добре е да намерите алтернатива на тези плодове.

・Дори всичко да е наред със здравето и фигурата ви, по-добре е да ядете банани, грозде и авокадо сутрин, след тренировка или като лека закуска сутрин. Това са „тежки“ плодове, които се усвояват много дълго.

・Портокалът и мангото са две естествени енергийни напитки, които могат да се консумират преди спортна тренировка за по-голяма ефективност.

・Но можете да изядете пъпеша веднага след това. Благодарение на високото съдържание на влага и минерални соли, това ще помогне за бързо възстановяване на водно-солевия баланс. Само не се увличайте. Оптималната порция е около 350 гр.

・Фурмата е бърз въглехидрат, който се усвоява бързо и бързо повишава нивата на кръвната захар. Това означава, че тези, които искат да имат стройна, стегната фигура, трябва да ограничат консумацията на тези сушени плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com