Любопитни факти за млякото

17155
Любопитни факти за млякото
Снимка: Pixabay

Млякото е сложна напитка, която преминава през много процеси, преди да стигне до нашите хладилници, а също има много дълга история.

1. Най-старите известни изкопаеми останки от опитомена крава датират от 8-мо хилядолетие пр. Хр. Иначе казано, ние пием краве мляко вече над 10 хиляди години.

2. Тъй като дяловете на вимето на кравата са изолирани един от друг, съставът на млякото, издоено от различни бозки на едно животно, може да е съвсем различен.

Ето защо трябва да си правите по-често вана с мляко

Млечната вана е един от естествените начини да запазите кожата си млада и гладка. Още в древността този метод е бил използван от царица...

3. Пиенето на мляко намалява риска от остеопороза.

4. За 1 година населението на планетата изпива приблизително 580 000 000 милиона литра мляко – което е около 1.5 милиона дневно. За да се осигури такъв обем, трябва да се доят около 105 000 крави на ден.

5. Проучвания сочат, че консумацията на мляко може да изостри някои видове рак. Така, че докато млякото може да бъде изключително полезно за вашето здраве от една страна, прекаляването с неговата консумация може да бъде вредна за здравето ви в дългосрочен план.

6. В кравето мляко има 300 пъти повече казеин (една от основните белтъчини, съдържаща 8 незаменими аминокиселини за човешкия организъм), отколкото човешкото мляко.

7. Млякото е наситено с витамин А, който е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа и силна имунна система.

Какво ще стане, ако пиете мляко всеки ден?

Млечните продукти са основна храна още в първите дни на живота ни. Хората с непоносимост към лактоза също се опитват да го заменят, тъй...

8. Млякото е невероятен източник на калций. Калцият е от съществено значение за изграждането и поддържането на здрави зъби и кости.

9. За да се предотврати вкисването на прясното мляко, в древността в него слагали жаби: кожните им секрети се отличават с антимикробни свойства и потискат развитието на бактерии.

10. В 1960-те години е разработен процесът на непрекъсната ултра-пастьоризация (UHT) на млякото, както и асептични системи за опаковане (Tetra Pak), което удължило годностния му срок до 6 месеца. Американският институт по хранителни технологии нарекъл през 1989 г. това „най-забележителното постижение на хранителните технологии през ХХ век“.

11. Млякото може да се употребява и като невидимо мастило: написаното на хартия се появява при нагряване. Така доста заловени конспиратори са предавали тайни писма от затвора.

12. Млякото не бива да се съхранява в прозрачен съд, защото много полезни вещества в него се унищожават от светлината. Многослойна запечатана картонена опаковка (фолио, полиетилен, картон) предпазва от вредни външни фактори, които намаляват срока му на годност.

Наистина ли млякото и хлябът са толкова вредни?

Масовото натрупване на млечни продукти и тесто се превърна в традиция на трапезата в целия свят. Единственият проблем: Млякото и хлябът...

13. Млякото, колкото и да е странно, като нищо може да се вкисне по време на гръмотевична буря – заради дълговълновите електромагнитни импулси, които проникват във всяко вещество.

14. Млякото представлява почти 90% вода, но заедно с това съдържа около 80 полезни минерали. След процеса на ултра-пастьоризиране на млякото калият, калцият, магнезият и витамините в него остават непроменени.

15. В Брюксел по случай Международния ден на млякото - 1 юни, всяка година прочутата фонтанна скулптура „Пикаещо момченце“ вместо обичайната вода пишка мляко.

16. Атлетите, които пият мляко, а не енергийни напитки след силова тренировка, постигат по-добра физическа форма. Именно млякото улеснява и ускорява формирането на мускулна маса вследствие на перфектния баланс между витамини и микроелементи - а млечните мазнини разграждат вредните и излишни мастни наслоявания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com