Любопитно за създаването на кирилицата

12408
Любопитно за създаването на кирилицата

В навечерието на един от най-светлите празници – 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност – все по-често чуваме имената на двамата братя, наричани славянски апостоли заради приноса си за културното развитие на славянските народи.

Родените в Солун през IX век братя, проповядващи християнството, оставят най-ценното богатство на славяните – писмеността. Може би не точно тази, която ползваме днес обаче. Канонизираните след смъртта им като светци Кирил и Методий създават реално първата азбука, която служи за писменост на старославянския език – глаголицата, а кирилицата, която познаваме, е сочена от повечето историци като създадена по-късно от един от учениците им. Кой е този ученик на Кирил и Методий, създал кирилицата?

Кирилицата – чие дело всъщност е тя?

В края на IX и началото на X век е създадена в Преславската книжовна школа кирилицата, използвана при записването на старобългарския книжовен език и изиграла важна роля за писмеността на редица славянски народи, както и на някои неславянски народи в Русия, а почти до края на ХІХ век използвана и в Румъния.

Повечето автори и източници посочват като създател на Кирилицата Климент Охридски – ученик на Кирил и Методий, който я кръщава кирилица в памет и чест на своя учител Кирил. Редица доказателства обаче, приведени през 90-те години на миналия век, сочат това твърдение като несъстоятелно.

24 май е – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Те оборват тезата, че автор на кирилицата е Климент Охридски, подчертавайки, че това не е вероятно, защото първите надписи на кирилица са открити около Преслав, а не в Охридско, където работи Климент, както и че кирилицата е създадена в Преславската школа, където Климент не е работил.

Каква тогава е истината и кой е създал Кирилицата? Оборват ли тези открития всичко онова, което сме учили в училище и прочели в дебелите книги? Отговорът не е толкова простичък и той се крие в „Кратко житие на Климент Охридски“ – „Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.“ Според този текст от житието Климент Охридски – ученик на  Кирил и Методий – е променил шрифта, за да е по-удобен и по-лесен, но шрифта на азбуката, създадена от Кирил, поради което някои автори считат, че тази Кирилова азбука следва да се нарича кирилица, а азбуката с променения за удобство шрифт – „климентица“ в чест на създателя ѝ Климент Охридски.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Безспорен факт е обаче, че приносът на този ученик на Кирил и Методий, довършил делото на светите братя, е безспорен. Познавайки психологията и артикулацията на българската реч, Климент Охридски приспособява азбуката, създадена от Кирил, която е от 38 букви в такава от 24 букви, към които прибавя още няколко, обслужващи характерните особености на говора ни.

Още по-безспорен факт е, че не друг, не онези, за които е създадена по повелята на император Михаил III и по искането на княз Ростислав – великоморавците – успяват да я съхранят и развият, а българите, които опазват книжнината на славяните и приютяват прогонените ученици на Кирил и Методий. Така че имаме пълното право да се гордеем, „че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“, защото без българщината, усилията на народа ни, приютяването на учениците на светите братя и съхраняването на писмеността, вероятно нищо нямаше да е същото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com