Мит или истина е, че кихането е заразно?

3685
Мит или истина е, че кихането е заразно?
Снимка: iStock/Guliver

В миналото се е смятало, че кихането е начин душата да напусне тялото. Днес е известно, че това е реакция, чрез която организмът се защитава от патогени и въздесъщи замърсители. 

Тъй като кихането е един от най-разпространените рефлекси, за него има много факти и митове. Наистина ли сърцето спира по време на кихане? Откъде идва пожеланието "Наздраве"? Какво означава броят на киханията? Защо кихането е приятно? И какви суеверия са свързани с него? 

Защо кихаме?

Въпреки че повечето от нас свързват кихането с ринит, причинен от инфекция, всъщност то има много причини. Тази рефлекторна реакция понякога се предизвиква от алергени, прах или други нежелани вещества, които навлизат в лигавицата на носа, и има за цел да прочисти дихателните пътища. 

Малко хора знаят колко части на тялото участват в кихането: по време на този процес коремните мускули и междуребрените мускули се свиват. Затварянето на ларинкса от своя страна предизвиква повишаване на налягането в гръдния кош, така че при отварянето на ларинкса въздухът се изхвърля бързо. 

Едно кихане може да бъде провокирано от напълно тривиални фактори, като например интензивна миризма, промяна в температурата или влажността на въздуха или дори пребиваване в прашно помещение или контакт със силни подправки. 

Интересни факти за кихането


  ● "Наздравицата", която си казваме, когато някой кихне, води началото си от благословията, която папа Григорий Велики е давал на болните по време на чумната епидемия. Именно кихането и кашлянето са били първите симптоми на чумата. Папата, желаейки да предпази вярващите от смърт, наредил на кихащите да се казва "Бог да те благослови".  
  ● През вековете кихането се е възприемало по различен начин; докато римляните са наричали кихането "Absit omen!", което означава "да не е зъл знак", жителите на древността са се страхували, че при този рефлекс човешката душа може да напусне тялото през носа, жителите на Персия и Индия са вярвали, че с кихането човек се отървава от злите духове и демоните;
  ● По време на кихане въздухът излиза от белите дробове със скорост до 160 km/h, което означава, че задържащите се в дихателните пътища патогени се изхвърлят на разстояние до четири метра;
  ● Изследователите са се опитали да намерят връзка между еротичните фантазии и кихането и, въпреки че не е категорично доказано, са установили повишена честота на този рефлекс при хора, които мислят за секс. 

Вредно ли е, ако задържите кихането си?

Факти и митове за кихането

Около кихането са се натрупали множество теории, не всички от които непременно са реални. Ето най-популярните факти и митове за този рефлекс: 

ФАКТ: кихането не трябва да се сдържа - въпреки че то може да бъде смущаващо, особено в публични ситуации. Въздухът под налягане, който не намира изход, може да причини кръвотечение от носа, алвеоларна микротравма, изместване на средните костици в средното ухо и дори фрактури на костите в носа.
МИТ: при кихане сърцето спира за момент - наистина, натискът в гръдния кош може да промени ритъма на сърдечния ритъм за кратък момент, но не го кара да спре.
ФАКТ: най-добре е да покривате носа си, когато кихате - това предотвратява заразяването на други хора и не вреди по никакъв начин на самия кихащ. 
МИТ: по време на кихане очите могат да изкочат - кихането не е свързано с толкова голяма сила, че очните ябълки да изпаднат от очната ямка.
ФАКТ: не кихаме по време на сън - по време на сън нервната система остава успокоена и рефлексът не се наблюдава. 

Най-често задаваните въпроси за кихането

Как се заразяваме при кихане?

Голямата скорост на въздуха, който излиза от белите дробове, позволява на микробите да се разпространяват на сравнително големи разстояния; освен това спреят може да се носи във въздуха и да бъде пренесен чрез вентилацията или да се отложи върху различни предмети, което прави заразяването още по-лесно. Изчислено е, че един човек с грип или друго вирусно заболяване може да зарази средно трима други.

Какво означава броят на кихавиците?

Поредните кихания са добре познати на страдащите от алергии. Броят на киханията зависи и от количеството патогенни микроорганизми, които са попаднали в дихателните пътища - колкото повече са те, толкова по-често се повтаря рефлексът. 

5 лесни начина да кихнем, когато не можем

Здравословно ли е кихането?

Кихането има много важна рефлекторна реакция на организма за осигуряване на проходимостта на дихателните пътища, така че само по себе си може да се счита за желана реакция, въпреки че понякога е резултат от анормални състояния от различен вид и, ако значително затруднява функцията, е индикация за консултация с лекар. 

Защо кихането е приятно?

За много хора кихането е нещо приятно, защото позволява на въздуха под налягане да намери изход. Интересно е, че дори има фетиш, свързан с кихането. 

Какви са начините да се избегне кихането?

Запушването на носа и устата, за да спрете кихането, не е добра идея, тъй като може да доведе до горепосочените здравословни усложнения. Експертите съветват да не се спира кихането, въпреки че е най-добре да се прави това, за да не се заразят другите. За тази цел е добре винаги да носите със себе си кърпички за еднократна употреба.  

Какви са суеверията за кихането?

Съществуват много суеверия относно кихането. Най-популярното вярване е, че кихането наляво е знак за предстоящо бедствие, докато кихането надясно е знак за неочакван приток на пари. Кихането в понеделник означава приятна изненада, във вторник - неприятности или неочаквана целувка, в сряда - непланирано посещение, в четвъртък - смърт на близък човек или дълго пътуване, в петък - пристигане на гости, в събота - щети, а в неделя - среща с любим човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com