5 лесни начина да кихнем, когато не можем

21638
5 лесни начина да кихнем, когато не можем
Снимка: iStock/Guliver

Лесно е да предположите, че ще можете да кихате, когато пожелаете. В края на краищата, във въздуха има цяла армия от неща - полени, микроби и други, които можете да вдишвате редовно. Понякога може да се окаже, че всъщност имате проблеми с кихането. Носът ви сърби и ви се струва, че трябва да кихнете, но просто не можете. В резултат на това търсите в Гугъл "как да се накарате да кихнете", докато се чудите какво се случва.

Колко опасно може да бъде задържането на кихане?

Има причина да се чувствате толкова притеснени, когато не можете да кихнете. Кихането изпълнява доста важна функция. Това е защитна реакция. Кихането ви позволява да прочистите носа от дразнители, мръсотия, алергени, вируси и бактерии. Кихате, когато има сигнал към носа, че някакъв стимул е потенциално вреден или дразнещ. А когато действително кихнете, това може да помогне да изхвърлите това, което ви дразни.

Неща в дома, които ви карат да кихате

Защо понякога не можете да кихнете?

По принцип не е често срещано явление да не можете да кихате, но експертите казват, че има няколко неща, които могат да стоят зад това. Възможно е нещо да е заседнало в носа ви, като например някаква гадост, малък предмет или дори гъбични спори, и тялото ви просто да се опитва (и да не успява) да го изкара. В по-тежкия случай се посочва, че неща като неврологичен проблем (например: инсулт или мозъчен тумор) или психиатрично състояние могат да причинят невъзможност да кихате. Може да се окаже, че просто чувствате, че трябва да кихнете, но тялото ви не е съгласно.

Неща в дома ви, които могат да провокират кихане

Ако внезапната ви неспособност да кихате е нещо ново, не ви създава проблеми и все още можете да кихате понякога, значи няма нужда да предприемате каквито и да било действия. Но ако чувствате, че наистина трябва да кихнете и ви дразни, че не можете, има няколко неща, които можете да направите, за да вземете нещата в свои ръце.

Как да кихаме, без да пръскаме вируси

5 начина да провокирате кихане

Според лекари е безопасно "в умерени количества" да се опитате да се накарате да кихнете, но не искате да прекалявате с това. Експертите разбират няколко хитрини, които можете да опитате, за да накарате носа си да кихне отново.

ВИДЕО: Разкриха принципите на кихането

1. Погледнете към ярка светлина.

Странно, но вярно! Някои хора започват да кихат, когато изведнъж се окажат на ярка светлина. Между другото, това се нарича фотично кихане. Това "стимулира невронен рефлекс", обясняват специалисти. Все пак това действа само при около една трета от хората и е генетично заложено. Това означава, че ако родителите ви кихат, когато гледат ярка светлина, вероятността и вие да направите същото е по-голяма. В противен случай може да не се получи.

Момиче киха по 12 000 пъти, лечение няма (ВИДЕО)

2. Помиришете силна подправка.

Подправки като черен пипер, канела и лют червен пипер могат да предизвикат кихане. Така ще подразните нервните окончания на носа и ще постигнете целта си. Можете да получите резултати бързо и при повечето хора ще сработи. Само внимавайте да не вдишвате подправката, защото това ще доведе до изгаряне.

Едно кихане ни освобождава от над 2000 вируса

3. Погъделичкайте вътрешната част на носа си.

Увийте кърпичка и внимателно я поставете в носа си, за да се опитате да го стимулирате отвътре. Това гъделичка нервните окончания на носа и при повечето хора действа доста бързо. Просто имайте предвид този съвет! Не се препоръчва поставянето на нещо твърде нагоре в носа.

Д-р Брънзалов: Не може всяко дете, което кихне, да бъде вкарвано в изолатор

4. Изскубнете косъм от носа.

Това е трик от последна инстанция, който може да се опита само веднъж. Изскубването на косъм от носа стимулира тригеминалния нерв (част от нервната система, която изпраща усещания за болка, допир и температура от лицето до мозъка) и може да предизвика кихане. Все пак имайте предвид, че това ще боли доста.

Неща в дома ви, които могат да провокират кихане

5. Изскубнете косъм от лицето.

Това е подобен на трика с космите в носа. Оскубването на косъм от лицето, например на вежда, също може да стимулира тригеминалния нерв и да предизвика кихане. Това би трябвало да доведе до кихане доста бързо. Но както и при изскубването на косъмчетата от носа, наистина искате да опитате това само веднъж или два пъти максимум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com