Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митове за декорирането на апартамента: 5 често срещани стереотипа

27 декември 2021, 14:40 часа

При декорирането на апартамент изобщо не е необходимо да се следват общоприетите норми и стандарти. Освен това, в някои случаи тези норми не са нищо различно от преповтаряни митове, които вече не отговарят на реалността. За често срещаните стереотипи в декорацията на апартамент ще споменем сега.

1.            Банята трябва да бъде изцяло облицована с плочки

Мнозина са твърдо убедени, че само плочките могат да издържат на влажния въздух и пръските вода в помещението. Но в действителност вентилацията играе по-важна роля в банята. Ако е с лошо качество, тогава дори плочката няма да помогне. В допълнение към плочките можете безопасно да използвате боя, влагоустойчиви тапети или декоративна мазилка.

2.            Бельото може да бъде само бяло

Смята се, че бялото разширява пространството и повдига тавана, докато всички останали цветове смаляват пространството. Но всъщност всякакви светли нюанси имат добра визия, пише порталът Ideas of Your Home. Ето защо можете спокойно да украсите тавана в светло сиво или дори жълто. Последният вариант ще бъде изключително добър за стаи с липса на естествена светлина.

3.            Подовото покритие трябва да е еднакво навсякъде

Различни покрития могат да се използват дори в една и съща стая. Например, в отворена кухня-хол, кухненската част често е украсена с плочки, а в хола се поставя ламиниран паркет.

4.            Най-безопасният цвят е бежовият

Изглежда, че този цвят никога няма да ви отегчи, изглежда благороден, прави малките стаи по-просторни и в същото време добавя атмосфера на уют. Но в крайна сметка, често интериорът придобива блед и скучен вид, който изобщо не отговаря на вкусовете на жителите. Затова се препоръчва да използвате правилото 60/30/10 и цветното колело. Тази палитра ще ви радва години наред, за разлика от скучното бежово царство.

5.            Тъмните цветове карат стаята да изглежда мрачна, докато ярките цветове дразнят

За да избегнете стереотипите при избора на цветове, обогатете своята информираност, изучавайте дизайн на интериори, правете цветове и имайте предвид личните си предпочитания. В крайна сметка, много красиви наситени цветове се пренебрегват именно заради предразсъдъци.

Някои цветови решения в интериора могат да развалят визията на малкия апартамент. Например, тъмен таван, светли стени и стерилно бяло визуално намаляват и без това малкото пространство.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес